Nem lesz ripacskodás a Hajnal Tímeában

2014.01.16. 14:13
Mindenki, akinek valamennyi része volt a Megdönteni Hajnal Tímea című új magyar filmben, arról beszél, hogy most végre olyan romantikus komédiát készítettek, amelyben nincsenek elnagyolva a karakterek. Ez az első filmplakáton és az előzetesen még nem látszik, úgyhogy megnéztük a végleges poszter fotózását, hátha okosabbak leszünk.

A Kálvin tértől öt percre, az Erkel utcában készítették a Megdönteni Hajnal Tímát végleges plakátjához a fotókat. Ezúttal egy marketingügynökség végzi a feladatot, a filmet forgalmazó InterCommal együttműködésben, az ötleteket ugyanis nekik is jóvá kell hagyniuk. Az Andy Vajna vezette Filmalap és művészeti vezetőjük, Geszti Péter, most nem vesz részt olyan mélységben a munkában, mint a Coming out esetében tették. 

A fotózás meglepően gyorsan elkezdődik.

Egyszer csak belép az óriáslámpák közé Osvárt Andrea, és elmosolyodik. Katt-katt-katt, és már egészen máshogy mosolyog. Katt-katt-katt megint, és máshogyan is áll. Ott van mögötte a két férfi főszereplő, Simon Kornél és Szabó Simon is, akik egyáltalán nem érzik magukat olyan kényelmesen, mint Osvárt – a fotómodellből lett színésznő számára egyértelműen testhezálló a feladat, a férfi színészek inkább megpróbálják elviccelni az egészet, Simon Kornél például ilyen arcot vág:

A fotózás előtt megpróbáltam megtudni a színészektől, hogy mitől lesz különleges a Megdönteni Hajnal Tímeát. A két főszereplő, Simon Kornél és Osvárt Andrea ugyanazt mondták:

Attól, hogy ebben a filmben annak ellenére sem nagyolják el és rajzolják túl a figurákat, hogy romantikus komédia.

A gondolatsor lényege, hogy Magyarországon nem tanítnak filmszínészetet → mindenki úgy viselkedik a kamera előtt, mint a színpadon →  mindenki túljátssza a szerepét. Osvárt Andrea bezzeg Los Angelesben tanult, és talán miatta (is) különleges lesz a film. 

A végleges plakátot ugyan nem nézhettük meg a fotózáson, de a bohóckodós változat valószínűleg hasonlítani fog ehhez a képhez, tehát a "pakoljuk a főszereplőket egy képre"-koncepció fog működni, reméljük jóval kevesebb photoshoppal, mint a hasonlóan szerelmi háromszöget ábrázoló, szoláriumbalesetes Coming out-poszter

A fotózás után megkerestem a rendezőt, Herczeg Attilát is.

Ez lesz az első nagyjátékfilmes saját rendezése, de valójában már a '90-es évek óta filmeken dolgozik. Még a filmgyárban kezdett: ő volt az a valaki, akinek mindig akkor kellett megjelennie, amikor azt kiabálta a rendező, hogy „valaki állítsa át azt a lámpát” – mondja el ezt a valószínűleg sokszor használt bemutatkozós poént. Közben reklámokat rendezett, volt egy rövidfilmje, a Mindenki boldog, amit az Indafilmen is meg lehet nézni, és már most is elég sikeres embernek tűnik. A belvárosban találkoztunk, halkan de nagyon tisztán beszélt, vastagkeretes szemüveget viselt kockás flanellinggel.

És arról is vannak bőven gondolatai, hogy miért lettek a nézők gyanakvók a magyar filmmel szemben. Kicsit máshonnan közelít, mint a színészei: szerinte az volt a baj nagyon sok magyar zsánerfilmmel, hogy a műfaji kereteket annyira komolyan vették a rendezők, nem maradt terük igazi filmet csinálni. Herczeg szerint ha valaki nagyon igyekszik jól kivitelezni azokat a karaktereket és történeti fordulatokat, amik például egy romantikus komédiába kellenek, akkor lehet, hogy sablonos marad.

Úgy érzi, hogy a Megdönteni Hajnal Tímeát egy olyan műfaji film lesz, amit nem tesznek unalmassá a sablonok. Három dologra próbáltak figyelni:

  1. hogy ne rajzolják túl a szereplőket,
  2. hogy olyan szereplőket sikerüljön megírni, akik Magyarországon is hitelesnek (és egyáltalán lehetségesnek) tűnnek,
  3. és hogy a zene is kicsit élőbb legyen (négy szám is lesz majd az Ivan & The Parazol nevű együttestől, őket itt mutattuk be)

Az előzetesnél egyébként külön oda kellett figyelniük a korhatárbesorolásra is, mert olyat szerettek volna vágni, amit le lehet adni a karácsonyi családi filmek előtt is. Herczeg a forgatáson a Boldog születésnapot! című filmet említette pozitív példaként, ezt most a Made in Hungáriával egészíti ki, szerinte annak a filmnek egyszer már sikerült betartani egy amerikai műfaj, a musicalfilm kereteit, de közben hiteles maradt a sztori és a karaterek is a nézők szemében.

A Megdönteni Hajnal Tímeát című film február 13-án, Valentin-napra érkezik a magyar mozikba az InterCom forgalmazásában. A három főszereplő, Osvárt Andrea, Simon Kornél és Szabó Simon mellett szerepel még  Lengyel Tamás, Jordán Adél, Szandtner Anna, valamint a 86 éves, Kossuth-díjas Békés Itala.is. A film 334 millió forintból készült, amelyből 233,5 milliót a Magyar Nemzeti Filmalap adott, de támogatta az RTL Klub és a Focusfox is.