Sorra cenzúrázzák A Wall Street farkasát

2014.01.16. 11:16

Előre borítékolható volt, hogy az új Scorsese-film, A Wall Street farkasa a töménytelen szex, drog és káromkodás miatt biztosan nem ússza meg a cenzúracunamit, és ahogy egyre több helyen kezdik bemutatni a filmet, a gyanú be is igazolódik. A Red Granite Pictures, a 100 millió dolláros költségvetésű film gyártója előre tudta, hogy a Közel-Keleten és Ázsia egyes részein nem fogadják majd szívesen a filmet.

Malajziában és Nepálban a napokban már be is tiltották a filmet, az indiai és a libanoni verziót pedig erősen megkurtították. Szingapúrban nagyon szigorú besorolást kapott, így csak igen kevés moziban vetítik, a külvárosi mozikban betiltották – igaz még ez is elég volt ahhoz, hogy a legnézettebb film legyen a szigetországban –, és az első héten 300 ezer dollár bevételt hozott. Libanonban csak egy melegorgiát vágtak ki a filmből, nem ilyen szerencsések az Egyesült Arab Emírségek, köztük Dubaj nézői, ott ugyanis 45 perc hiányzik a filmből.

A háromórás film a Perzsa-öböl menti olajparadicsomban így már csak 135 perces, ráadásul a rekordmennyiségű fuckot és egyéb káromkodást is átírták a „Teringettét!” arab megfelelőjére. Az említett orgiát egyébként Indiában is kivágták, csakúgy mint Jonah Hill nyilvános maszturbációját, a film nyitójelenetét, illetve azt a mondatot, hogy „minden apáca leszbikus” , mert az indoklás szerint minden vallásra tekintettel kell lenni.

Christian Mercuri, a Red Granit elnöke elmondta, természetesen rosszul érinti őket, ha valaki megvágja a filmjüket, de mivel mindenhol eltérő a szabályozás, nem tudnak mit csinálni. A Wall Street farkasa esetében leginkább a szexuális tartalmú jelenetek képezik a vita tárgyát, Európában ez kevésbé gond, de hozzátette, hogy az erőszak esetében például az európai szabályozás sokkal szigorúbb, mint az ázsiai vagy az amerikai. Mercuri szerint szégyen, hogy bizonyos országokban cenzúrázzák a művészetet, hiszen szerinte ennek a filmnek mind a három órája aranyat ér.

Az új Scorsese-filmet egyébként még sok helyen nem mutatták be, így további cenzúrázott változatok megjelenése várható. A film eddig elég jól szerepelt a kasszáknál, 80 millió dollár bevételt produkált az Egyesült Államokban és 40 milliót a világ többi részén.

A filmről a kritikánkat itt olvashatja.