Berlinben debütál Császi focis melegfilmje

2014.01.17. 14:02

Újabb magyar filmmel bővült a februári Berlinale programja: Császi Ádám első filmje, a Viharsarok a Panorama szekcióba kapott meghívást. Ez az Andy Vajna vezette Filmalap második melegfilmje a Coming out után, itt nem kibuzul a főszereplő, hanem olyan speciális szerelmi négyszögben bonyolódik a sztori, amiben csak egy lány szerepel. „A fülembe jutott az a valós történet, amelyből a Viharsarok íródott. Elemi szinten megragadott és nem engedett el. Számomra a filmnek kötelessége azt megmutatni, hogy a kisebbségeknek, a társadalom margóján élőknek is van arcuk, történetük, amit el kell mesélni, másképp nem lehet megérteni őket" – mondta a rendező egy interjúban. A főszerepekben újoncok szerepelnek, Sütő András, Varga Ádám és Téby Zita, valamint a német Sebastian Urzendowsky. Az extraalacsony költségvetésből, 107 millió forintból készült filmet 62 millióval támogatta a Filmalap, a Proton Cinema produkciójában készült a Café Film és az I’m Film együttműködésével, producere Petrányi Viktória és Gyárfás Eszter. A Viharsarok berlini világpremierjén a film alkotói személyesen részt vesznek. 

Viharsarok (előzetes)

Császi Ádám 2010-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televízió rendező szakán, több kiemelkedő rövidfilmet jegyez: 1 hét című filmjéért 2004-ben különdíjat nyert a Filmszemlén, a Gyengébb napok-ért pedig a legjobb rövidfilm díját 2008-ban. Az Indafilmen mindkettő megnézhető: a Gyengébb napok és az 1 hét is.Tavaly májusban a cannes-i filmvásáron a Viharsarok című filmet észak-amerikai, angol, francia és lengyel mozifilm forgalmazók már megvásárolták. A filmet a berlini székhelyű M-Appeal világforgalmazó cég értékesíti világszerte. 

A Panorama szekció teljes listája itt, az idei válogatásban látható lesz a francia Michel Gondry és a tajvani Tsai Ming-liang új rendezése is. Korábban már kiderült, hogy a Berlinale Shorts programjában egy animációs diplomafilm (Bucsi Réka: Symphony no. 42) indul, a Generation szekció pedig egy BKF-s diplomafilmet (Ferge Roland: EL) válogatott be.  A hazai mozikban a tervek szerint már kora tavasszal látható lesz Császi Ádám első játékfilmje.