Tom Hankst és Walt Disney-t szopórollerre ültették Hollywoodban

2014.01.17. 15:06

Tegnap hirdették ki Hollywoodban a 2014-es Oscar-díj jelöltjeit, és ugyan nagy meglepetés nem ért minket a kategóriák nevezettjei láttán, de azért volt pár olyan hiányzó név, akit el tudtunk volna képzelni a listákon. Különösen úgy, hogy még a nyomorult A magányos lovasnak is jutott két nevezés, amivel mintha csak egy marok sót szórtak volna a Disney sebeibe.

A Mr. Banks megmentése című, Walt Disney életének egy korszakáról szóló filmről ugyanis messziről üvöltött, hogy díjkiosztó gálákra gyártották, jó volt a szereposztása (Tom Hanks és Emma Thompson) de mégis csak egy, a legjobb filmzenének járó díjat kaphatja meg, amire meg esélye sincs. Hollywoodban ezek szerint nem nagyon szeretik Disney-t, akiről még a saját rokonai is zavart motyogással vallják be, hogy rasszista volt, aki ráadásul a nőket sem tartotta túl sokra. Hanks egyébként a Phillips kapitányért is megérdemelt volna egy jelölést, de nem fért be az első ötbe, ahová viszont Christian Bale-t benevezte az akadémia. A legjobb férfi színészek mezőnyét elnézve megint bejött a régi mondás, azaz ha elnyomott kisebbséget vagy halálos beteget alakítasz, minimum egy Oscar-jelölés már tuti, sőt, akkor is, ha egy szerep kedvéért sokat hízol vagy fogysz.

A legjobb kilenc film közé nem fért be a nagyvárosban kódorgó folkzenészről szóló Inside Llewyn Davis, a már említett Mr. Banks megmentése, vagy a Komornyik, ami annak ellenére sem kapott egyetlen nevezést sem, hogy a története (évtizedeken át az amerikai elnököket kiszolgáló komornyik élete) és a szereposztása is erre predesztinálta. Kaphatott volna egy legjobb film jelölést a Blue Jasmine is, ha már itt tartunk, de Woody Allent nagyon nem kedvelik Hollywoodban, és ha nyer, úgysem megy el, így inkább hanyagolták. A legjobb film kategória kilences mezőnyében egyébként csak olyan alkotások vannak, amiket az év utolsó negyedében jelöltek, közülük a Gravitáció került leghamarabb moziba – október 4-én. Azaz, ha Oscart akarsz nyerni, október előtt be ne mutasd a filmed.

További érdekes hiányzók: Spike Jonze (A nő) és Paul Greengrass (Phillips kapitány) a rendezők, Robert Redford (Minden odavan), Forest Whitaker (A komornyik) és Joaquin Phoenix (A nő) a színészek, Emma Thompson (Mr. Banks megmentése) a színésznők, vagy Daniel Bruhl (Hajsza a győzelemért), Oprah Winfrey (A komornyik) és Jennifer Garner (Mielőtt meghaltam) a legjobb mellékszereplők kategóriájában. Az sem teljesen világos, hogy jelölhették két technikai Oscarra A magányos lovast, viszont kihagyták a Tűzgyűrűt a legjobb vizuális effektek mezőnyéből. Valószínűleg azért, mert nem látták a filmet, ami általános probléma.

Robert Redford korához és tapasztalatához mérten higgadtan fogadta, hogy nem jelölték a legjobb színészek közé, és a Sundance filmfesztivál nyitó sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Hollywood egy nagy biznisz, és nem veszi a szívére, hogy kimarad a buliból, bár azt nehezményezi, hogy a Minden odavan című filmet (egy óceánon egyedül hánykolódó vitorláson túlélni igyekvő pasiról szól) a Lionsgate nem úgy promotálta, ahogy ő szerette volna. „Jó lett volna, ha jelölnek? Jó hát. Érdekel, hogy nem jelöltek? Nem. Mint minden, az Oscar-verseny is a politikáról szól. Ez egy ilyen biznisz.”