De Niro filmet készített az apjáról

2014.01.21. 15:58

Robert De Niro dokumentumfilmben állított emléket festőművész édesapjának, írja az MTI. A filmnek, amit nyáron ad le az HBO, a Park Cityben zajló Sundance Filmfesztiválon volt a premierje. De Niro apja a múlt század negyvenes-ötvenes éveiben absztrakt expresszionista művészként vívott ki magának hírnevet, munkáit Peggy Guggenheim, a tekintélyes műgyűjtő is elismerte. A hatvanas években, a pop art térnyerésével azonban festményei lényegében kimentek a divatból.

A 71 évesen, 1993-ban meghalt művész életéről fia Remembering the Artist Robert De Niro címmel készített dokumentumfilmet. A premierrel egyidejűleg De Niro apjának néhány munkájából kiállítás is nyílt a Julie Nestor Galériában a Sundance Fesztivál városában, Park Cityben.

Az Oscar-díjas filmsztár a kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy elsősorban családjának tartozott ezzel a filmmel. "Dokumentumfilmet akartam készíteni a családomnak, a gyerekeimnek, az unokáimnak az apámról a meglevő felvételek felhasználásával, és szóra bírni azokat, akik még köztünk vannak és beszélni tudnak róla". Elismerte, hogy apját valószínűleg zavarba ejtette volna a rá irányuló figyelem, ha látta volna a dokumentumfilmet.

Azt is megemlítette, hogy szereti maga körül látni apja munkáit. Több képe is látható New York-i éttermében, a Tribeca Grillben, amelyeket apja helyezett el kérésére a falakon. Mint felidézte: amíg élt, apja gyakran vitte oda a barátait és vacsorázott ott velük, az étlapot is ő tervezte. 

A színész apjának képeivel itt ismerkedhetnek meg.