Két új magyar filmtervet hívtak meg a Berlinale szakmai fórumára

2014.01.22. 13:51

Február 9-11. között a berlini filmfesztivál keretein belül rendezik meg a Berlinale Coproduction Market-et, melyre két magyar filmtervet hívtak meg a szervezők. Idén több mint 300 pályázó közül választották ki azokat a filmterveket, melyeket az alkotók végül bemutathatnak a potenciális partnereknek és finanszírozóknak.

Fliegauf Bence tavaly ősszel Isaura Háza (House of Isaura) címmel írt science fiction forgatókönyvet a három hónapos Berlinale Residency program keretében. A filmtervet, melynek producere Mesterházy Ernő és az Ezüst Medve díjas Fliegauf Bence maga (Csak a szél, 2012) a berlini fórumon mutatják be először a szakmabelieknek. A dokumentarista eszközökkel ábrázolt történet főszereplője egy földönkívüli, aki egy űrkarambol egyetlen túlélőjeként a Földre keveredik. Szegény, vidéki környezetben találja magát. Az alien kiváncsian ismerkedik a földi környezettel és élőlényekkel, aztán szerelmes lesz.

Gingko című filmterv egy 14 évvel ezelőtt történt tragikus eseményen alapszik. 2000-ben egy ír férfi halálra gázolt két kisgyermeket Leányfalun, egy buszmegálló melletti járdán. A készülő játékfilmben a szörnyű balesettel két család kálváriája veszi kezdetét, és az ő párhuzamos történetükből épül fel a cselekmény. A film párhuzamosan láttatja a két család azóta eltelt 14 évének történéseit, a bűntudat, az önfelmentés, a menekülés ösztönös reflexeit, az önvád, a feloldás lehetőségeinek keresését, a felelősségvállalás mélyen gyökerező morális belső igényének ellentétpárjait. A filmben fontos szerepe lesz a hosszú éveken át tartó jogi és médiaháborúnak, a gyermekeit elvesztő apa igazságszolgáltatásért folytatott harcának. A Gingko forgatókönyvét az alkotók a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával fejlesztették. A játékfilm rendezői egy már régóta közösen dolgozó alkotópáros, az eddig producerként ismert Mécs Mónika (az Ezüst Medve-díjas Csak a szél, a Csicska, a Konyec, a Pánik) és Rohonyi Gábor rendező (Konyec). Az Inforg-M&M Film gyártásában készülő film producere Muhi András és Mesterházy Ernő, forgatókönyvírója pedig Dési András és Móray Gábor.

Az alkotók számára a legfontosabb szempont a történet megfilmesítésében az objektív, elfogulatlan szemszög megtartása. A film két nyelven, magyarul és angolul forog a tervek szerint. A cím arra a gingko fára utal, amelyet az elgázolt gyermekek emlékére ültettek.

A filmterv és a valóság most találkozott: 14 év után az ír férfi megérkezett Budapestre, majd visszatért hazájába, hogy ott töltse le büntetését. Mécs Mónika és Rohonyi Gábor korábban így írtak készülő filmjük befejezéséről: „Egy biztos, a mi filmünknek – akárhogy is alakul az élet – már megvan a befejezése. Csak bízhatunk benne, hogy a valóság és a mi forgatókönyvünk hasonlóan zárul.”

A Berlinálé egyébként két magyar film is szerepel, korábban írtunk róla, hogy Bucsi Réka pályakezdő animációs filmrendező mutatkozik be februárban a berlini nemzetközi filmfesztivál, a Berlinale rövidfilmversenyében. A MOME Animáció Tanszék hallgatójának 2013-ban készült diplomafilmje, a Symphony no. 42 versenyez a legjobb rövidfilmet illető Arany Medve díjért. Bucsi Réka mellett Ferge Roland, a BKF Művészeti Intézetének friss diplomása is bemutatkozhat a Berlinálén: EL című rendezését meghívta a berlini filmfesztivál Generation válogatása. A film a rendező diplomafilmje.