Ezüst Medvéje van, mégis kitoloncolhatják

2014.01.26. 18:42

Kitoloncolhatják Németországból Nazif Mujić boszniai színészt, akit a berlini filmfesztivál egyik fődíjával tüntettek ki, írja az MTI. A 42 éves roma férfi önmagát alakította az Epizód egy vasgyűjtő életéből című, a zsűri nagydíjával is elismert bosnyák filmben, a legjobb férfialakításért járó Ezüst Medve-díjjal tüntették ki a tavalyi Berlinalén.

A korábban sztárként ünnepelt ócskavasgyűjtő menedékkérelmét a bevándorlási hivatal novemberben elutasította, március 9-ig el kell hagynia az országot. A férfi egy menekültszálláson húzza meg magát feleségével és három gyerekével. Német lapoknak azt mondta, hogy kész visszaadni az Ezüst Medvét, ha megengedik neki, hogy Németországban maradjon.

Az Epizód egy vasgyűjtő életéből nemzetközi sikere és a díj elnyerése után Mujić azt remélte, hogy megváltozik az élete. Egy interjúban azt mondta, hogy csak egy rendes munkát szeretne; ennél többet nem vár el Boszniától annak ellenére sem, hogy a rangos díjat hozta el hazájának.

Az elismerés ellenére Nazif Mujić nem kapott több szerepet Boszniában, neve hamar feledésbe merült, rendes állást sem talált magának, továbbra is vasat gyűjtött, amiből éppen csak a kenyérre és levesre valót kereste meg családjának. A filmszerepért 1350 eurót kapott, a fesztiváldíjjal pedig egyáltalán nem járt pénzjutalom.

Dieter Kosslick, a február 6-án kezdődő Berlinale igazgatója azt ígérte, hogy a fesztivál „a lehetőségeihez mérten” támogatni akarja a nehéz helyzetbe került színészt.

Danis Tanović Oscar-díjas bosnyák rendező filmje felkerült a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek kilencesre szűkített idei listájára is.