Megvannak a Sundance győztesei

2014.01.26. 22:22

Vasárnap vége lett a Sundance Filmfesztiválnak, amit az amerikai Utahban tartanak, és január 16-án kezdődött. Ez a világ legnagyobb olyan fesztiválja, amin független filmeket mutatnak be. A közönség és a zsűri is ugyanazt a filmet választotta legjobb játékfilmnek, de a legjobb dokumentumfilmről már nem értettek egyet.

A legjobb játékfilmnek az a címe, hogy Whiplash. A Vulture azt írja róla, hogy pszichothriller, az MTI meg azt, hogy musicaldráma, úgyhogy valószínűleg tényleg érdekes. Egy elsőéves diák a főszereplő, aki szeretne a világ legjobb dzsesszdobosa lenni, a tanára pedig leginkább egy kiképzőtisztre hasonlít. A rendező 28 éves, Damien Chazelle-nek hívják, és azt mondja, részben a saját élményei alapján készítette a filmet. A két főszereplő Miles Teller és J. K. Simmons.

sundance-14-review-whiplash

A legjobb dokumentumfilm a zsűri szerint a Rich Hill, ami tizenéves fiúkról szól, akik egy vidéki amerikai állam (Missouri) elmaradott részén élnek. A közönség szerint az Alive Inside: A Story of Music & Memory a legjobb dokumentumfilm, ebben azt mutatják meg, hogyan segíthet a zene az Alzheimer-kórban szenvedőkön.

Megan Mullally és a férje, Nick Offerman vezették a díjátadót. 187 játék- és rövidfilmet mutattak be, ezek közül 67 versenyzett. A Sundance Filmfesztivált harminc éve tartják meg évente, eredetileg Robert Redford kezdeményezésére hozták létre. Itt indult el Darren Aronofsky és Quentin Tarantino pályafutása is.