A Gawker két kézzel int be Tarantinónak

2014.01.28. 15:06

Tegnap mi is megírtuk, hogy Quentin Tarantino beperelte a Gawker médiavállalatot, mert kiszivárogtatták a The Hateful Eight című készülő filmjének a forgatókönyvét. A szivárogtatás miatt felháborodó rendező első dühében hagyta is a projektet a francba, és nem forgatja le a filmet, a második kanyarban pedig beperelte a Gawkert, mert "a Gawker kizsákmányoló újságírásból csinál üzletet, ezzel megsérti az emberek pénzkereséshez való jogát. Ebben az esetben túl messzire mentek". Tarantino úgy véli, ha a Gawker nem linkelte volna be a sérelmezett cikkbe az írást, elkerülhető lett volna, hogy a nagy nyilvánosság tudomást szerezzen róla.  

A lap ma részletesen válaszolt a rendezőnek:

1. Nem a Gawker szivárogtatta ki a forgatókönyvet. Egy anonim felhasználó töltötte fel a stílszerűen AnonFiles-nak nevezett oldalra, amiről a Gawkert csütörtökön értesítette. A cikkben csak a linket tettük közzé.  

2. Tarantino saját magának köszönheti a felhajtást. Még mielőtt a forgatókönyvet el lehetett volna olvasni, amikor még csak hollywoodi berkekben forgott közkézen, ő a sajtóhoz rohant, hogy ott toporzékoljon a kiszivárogtatás miatt. A forgatókönyv egyik első példányát mellesleg pont az a Deadline Hollywood szerezte meg, ahol Tarantino először sírta el bánatát

3. Tarantio pontosan azt akarta, hogy a teljes forgatókönyv jelenjen meg a neten. Ezt ő maga nyilatkozta a Deadline Hollywoodnak:

Igen, menőnek tartom, hogy sokan elolvassák, kiteszik és írnak róla. Őszintén szólva nem is akarnám másképpen. Bejön, hogy az embereknek tetszik a cucc, amit írtam, és mindent megtesznek azért, hogy elolvashassák.

4. A Gawkernek semmi köze nincs a forgatókönyv közzétételéhez. A periratban az szerepel, hogy a Gawker Media jogsértően járt el, mert a forgatókönyv engedély nélkül közzétett példányának megosztására szólított fel. Erről szó sincs, a lapnál senki nem látta a forgatókönyvet mielőtt az AnonFiles-on fel nem tűnt volna. A Gawker senkit nem biztatott sem a feltöltésre, sem a megosztásra. 

5. A Gawker azért tette közzé a linket, mert hírértéke volt. Defamer nevű blogunk arról ír, amiről Hollywoodban beszélnek. Köszönhetően Tarantino sajtósainak, a város másról sem beszélt múlt héten, mint a The Hateful Eight kiszivárgott forgatókönyvéről. A történetet számos szaklap és blog vesézte ki, a szakma csak erről beszélt két napon keresztül. Az internetre feltöltött példány léte közismert volt, a link közzététele pedig nem egy leleplezés vagy breaking news-sztori közlése volt, hanem rutinmunka, egy hírcikkbe beillesztett hivatkozás.                  

6. Mivel Quentin Tarantino ugyanazzal a "szerzői és szomszédos jogok megsértése valamint jogvédett tartalom terjesztése" vádakkal illet minket, amikkel az illegális fájlmegosztókat szokás, és mivel ezek teljességgel megalapozatlanok, nem hagyjuk magunkat. Találkozunk a bíróságon.   • Hírek
  • Hírek