Nem tiltják be Romániában A nimfomániást

2014.01.31. 13:48

A román Országos Filmközpont felülvizsgálta Lars von Trier A nimfomániás 2 című filmje betiltásáról hozott döntését, így a filmet mégis bemutathatják február 7-től a mozik, írja az MTI. A felülvizsgálati döntés a forgalmazó fellebbezése nyomán született.

A Filmközpont eredetileg IM18-XXX besorolást adott a filmnek, ami azt jelenti, hogy kiskorúaknak nem ajánlott, és nyilvános vetítésen sem lehet bemutatni. A fellebbezés nyomán a besorolást IM18-ra változtatták, ami azt jelenti, hogy továbbra sem ajánlott 18 éven aluliaknak, de be lehet mutatni a mozikban.

A nimfomániás 2 betiltását a film romániai forgalmazója hozta nyilvánosságra szerdán, hangsúlyozva, hogy Európában példa nélküli lett volna a film kitiltása a mozikból. A döntés akkor több politikus, többek között: a román szenátus kulturális bizottságának elnöke, Georgica Severin és Gigel Stirbu kulturális miniszter is üdvözölte, akik az újabb döntés után az elégedetlenségüket is kifejezték. Mihai Kogalniceanu, a filmközpont elnöke azonban kijelentette: amíg ő az intézmény igazgatója, addig nem lesz cenzúra.