Három nap után szólalt meg a minisztérium

2014.02.03. 10:55

Az életének 93. évében, pénteken elhunyt Jancsó Miklóst, Balázs Béla-díjas, kétszeres Kossuth-díjas alkotót, kiváló művészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel. A tárca az elhunyt családjával közösen gondoskodik Jancsó Miklós temetéséről – olvasható a közleményben, amely felidézi a filmrendező életútját.

Jancsó Mikós január 31-én, pénteken halt meg, a kormány és az Emmi azonban három napig nem szólalt meg és részvétét sem fejezte ki a nemzetközileg is az egyik legelismertebb magyar rendező halála kapcsán. Holott hétvégén még a New York Times is hosszú cikkben emlékezett meg Jancsóról, de kifejezte már együttérzését Göncz Árpád és az MSZP is. Az Emmit is megkérdeztük a késlekedés okáról, ők válaszként azt mondták, azonnal felvették a kapcsolatot a családdal, de pozitív visszajelzést csak hétfő reggel kaptak, ezért adták ki csak ma a közleményt.

"Mint minden ilyen esetben, a halálhírről történő értesülést követően felvette a tárca a kapcsolatot az elhunyt családjával; az özvegy számára jeleztük, hogy amennyiben azt a család elfogadja, a tárca saját halottjának tekinti Jancsó Miklóst. A családtól ma reggel kaptunk pozitív visszajelzést, így ma reggel adtuk ki a közleményt. Ez az egyeztetési folyamat már számos másik esetben is több napot vett igénybe más, saját halottunknak tekintett elhunyt családjával."

A köztévé pénteken megemlékezett a rendezőről: az M1 az Oldás és kötést, a Duna pedig az Így jöttem-et vetítette le. 

Jancsó Miklós temetése a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben lesz február 22-én, délben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport