Tagadja a nemi erőszakot Woody Allen

2014.02.03. 11:26

Hamisnak és szégyenletesnek nevezte Woody Allen a nemi erőszak vádját, amelyet nevelt lánya, Dylan Farrow hozott fel ellene nyílt levelében - írta az AP amerikai hírügynökségnek a filmrendező szóvivője, aki szerint hamarosan Allen is megszólal majd az ügyben. Wood Allen olvasta Dylan Farrow nyílt levelét, amely a The New York Times online kiadásában jelent meg szombaton, és amelyben nevelt lánya azzal vádolta meg Allent, hogy nemi erőszakot követett el rajta, mikor még csak hétéves volt, - írta Leslee Dart szóvivő. A rendező hamisnak és szégyenletesnek nevezte az állítást.

Elkan Abramowitz, Allen ügyvédje szintén reagált a vádakra: "Tragikus, hogy egy bosszúszomjas szerető által kitalált történet úgy bukkanhat fel húsz év után, hogy azt annak idején a hatóságok tökéletesen kivizsgálták, majd elutasították. A Dylant egykor ért kellemetlenségekért másvalaki okolható, nem Allen és nem is maga Dylan."  Az ügyvéd ara utalt, hogy Allen mindig is azt állította a molesztálás vádját volt élettársa, Mia Farrow találta ki bosszúból, amikor szakítottak. 

Farrow azt állította, nevelőapja 1992-ben a család connecticuti házának emeletére vitte, és ott megerőszakolta, miközben arra kényszerítette, hogy hasra feküdjön és a villanyvasúttal játsszon. Nem részletezte a történteket, ám leírta, nevelőnapja más alkalmakkor milyen zavaróan intim dolgokat művelt vele. "Nem szerettem, ahogy elvisz az anyám, barátaim, testvéreim közeléből, hogy egyedül lehessünk. Nem szerettem, amikor a hüvelykujját a számba tette. Nem szerettem, amikor együtt feküdtünk a takaró alatt és rajta csak az alsónadrágja volt. Nem szerettem, amikor a meztelen ölembe hajtotta a fejét, és úgy lélegzett ki, be. Elrejtőztem, de mindig megtalált" - írta a levélben. A filmrendező ellen 1992-ben vizsgálat indult gyermekmolesztálás gyanújával, vádemelés azonban nem történt.

Farrow ma Floridában él, férjhez ment, nevet változtatott. Arra kérte levelében nevelőapja rajongóit és a filmjeiben szereplő színészeket, hogy ne hunyjanak szemet afölött, ami történt. Elmondta, szenvedését csak fokozta, hogy Hollywood mindvégig úgy tett, mintha nem történt volna semmi. 

A Sony Pictures ClassicsAllen filmjeinek forgalmazója óva intett az elhamarkodott ítélettől. Közleményében így fogalmazott: "A helyzet nagyon bonyolult, és minden érintett számára tragikus. Woody Allent a levélben említettekkel kapcsolatban soha nem vádolták meg hivatalosan, tehát az ártatlanság vélelme részünkről is megilleti."

Az Allen legutóbbi,  Blue Jasmine című filmjében is szereplő Alec Baldwint Farrow levelében - mások mellett - név szerint is megemlítette. A színész a Twitter közösségi portálom így válaszolt neki: "Ön téved, ha azt hiszi, nekem vagy bárkinek köze lehet ehhez családi ügyhöz". A Blue Jasmine főszereplője, Cate Blanchett szintén megszólalt az ügyben, azt nyilatkozva, hogy ez egy hosszú és fájdalmas ügy az egész családnak, amely reméli, hogy hamarosan lezárulhat. 

Mia Farrow, aki 12 éven át volt Woody Allen élettársa, akkor vádolta meg a rendezőt Dylan molesztálásával, amikor 1992-ben kiderült, partnere viszonyt folytat a színésznő egy korábbi kapcsolata idején örökbe fogadott nevelt lányával, Soon-Yi Previnnel. A lányt, aki akkoriban 19 éves lehetett, nem Allen fogadta örökbe. A pár később, 1997-ben összeházasodott, két kislányt adoptáltak.

Woody Allen mintegy fél évszázados pályafutása alatt csaknem ötven filmet rendezett, négyszer kapott Oscar-díjat, januárban pedig a Golden Globe életműdíját is neki ítélték. Legújabb filmje, a Blue Jasmine is szerepel az Oscarra jelölt alkotások között.