Ma kezdődik a Berlinale

2014.02.06. 08:31

Wes Anderson Grand Hotel Budapest című filmjével nyit a február 16-ig tartó 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. Idén 20 alkotás versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért, valamint a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért. A nemzetközi zsűri elnöke ezúttal az a James Schamus amerikai producer és forgatókönyvíró lett, akit elsősorban Ang Lee filmjei révén ismerünk. Ő volt a producere a Túl a barátságon című Oscar-díjas drámájának például. A nyolctagú zsűriben ott van Christoph Waltz kétszeres Oscar-díjas osztrák színész, valamint Barbara Broccoli, a James Bond-filmek amerikai producere is.

Az idei versenyprogramban többek között német, osztrák, francia, norvég, brit, kínai, japán, argentin, brazil és perui munkák indultak. A versenyfilmes szekcióba George Clooney Műkincsvadászok című filmje nem fért be, de versenyek kívül ott lesz Berlinben (az Index pedig majd jól meg is nézi).

A Berlinalét a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválnak tartják, a tíznapos rendezvényen, (mti-nyelven: mozgóképes seregszemlén) úgy négyszáz filmet mutatnak majd be, közöttük Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmjét, Bucsi Réka Symphony no. 42, illetve Ferge Roland El című diplomafilmjet is. A fesztivál koprodukciós fórumára meghívást kapott Fliegauf Bence Isaura háza és Mécs Mónika-Rohonyi Gábor Gingko című filmterve, ennek is örülünk. A Berlinale a napokban elhunyt Jancsó Miklósról is megemlékezik, mégpedig a Magyarország 2011 című szkeccsfilm egyik epizódjával, amit ő rendezett.

A versenyprogram és a filmvetítések mellett megendezik az Európai Filmvásárt is, ezen a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió is részt vesz az Isteni műszakkal és a Coming outtal, bár hogy kire akarják ezeket a filmet rásózni, az nem világos.