Feltámadt a magyar vígjáték

2014.02.10. 19:53

Osvárt Andrea melleivel feltámadt a magyar vígjáték! És ez nem a szokásos újságírói túlzás, hanem tény: még a legendásan kőszívű kritikusok is nyerítve röhögtek a Megdönteni Hajnal Tímeát néhány jelenetén. Ami hangulatában a Moszkva teret, profizmusában pedig A miniszter félrelépet idézte meg, amikor épp nem az Amerikai pite hazai átirataként ugrott fejest az alpári humorba.

De ez egyáltalán nem baj, sőt, pont az a legnagyobb erőssége a filmnek, hogy a tipikusan magyar karakterei annyira univerzálisak, hogy ha a budapesti helyszíneket lecserélnénk Los Angelesre, Simon Kornélt Paul Ruddra, Osvárt Andreát meg Mila Kunisra, akkor a végeredmény dollárszázmilliókat kaszáló Valentin-napi randifilmként is tökéletesen működne.

Oké, Szabó Simon amerikai megfelelőjével már bajban lennénk, mert annyira profin hozza a védjegyévé vált nagydarab, vicces magyar bunkót, a Moszkva tér Rojáljának 20 évvel későbbi kiadását, hogy szinte már ő film igazi főszereplője. Csak ugye a szuperdögös Osvárt Andrea sokkal jobban mutat a plakátokon egy susogó melegítős, pörköltszaftos pólós, pornózó autóneppernél.

Az alapsztori is kettejük remélt szexkalandja körül forog. Bögöcs (őt játssza Szabó Simon), a kövér tahó a középiskola óta arról ábrándozik két kurvázás között, hogy egyszer megdöntheti a suli bombanőjét, Hajnal Tímeát. A bombanő azonban az osztálytalálkozón az iskola egykori lúzerével, Horváth Danival (naná, hogy Simon Kornél alakítja, mindig ilyen szerepekkel találják meg) jön össze egy kósza numerára az étterem ruhatárában. Ezzel csak két baj van, a bunkó Bögöcs az egészet felvette az okostelefonjával, ráadásul zsarolni kezdi az esküvőjére készülő jófiút: ha nem intézi el neki a szexet Hajnal Tímeával, mindent kitálal. 

A harmincasok esküvő előtti pánikjáról szóló, romantikus film innentől kezdve fergeteges heist movie-ba (amikor megpróbálnak ellopni valamit, becsapni valakit), majd átöltözős-személycserés vígjátékba fordul át. A jóképű, nyominger főhős a csajozógép haverjával (Lengyel Tamás) próbálja visszaszerezni Bögöcs mobilját, aztán amikor ez nem sikerül, körmönfont összeesküvésekkel szabotálja a kanos pornópápa nagy találkozását Hajnal Tímeával.

Megdönteni Hajnal Tímeát - részlet

Nem akarjuk lelőni a legjobb poénokat, legyen elég annyi, hogy Szabó Simon karaktere mindig akkor dobja be a legundorítóbb Adam Sandler-vicceket (spermás zsebkendőbe lépés, A bolygó neve: Anál, stb.), amikor már épp amiatt aggódunk, hogy belefulladunk valamelyik szerelmi szál (naná, hogy több is van!) andalító nyáltengerébe.

De hogy ne csak Szabó Simont dicsérjük: Osvárt Andrea Hajnal Tímeájáról tényleg elhittük, hogy mindenki őt akarja megdönteni, A miniszter félrelépben melleket villantó Dobó Kata óta nem sütött ennyire az erotika a vászonról, mint az ő jeleneteiben. Simon Kornél teszetosza szívtiprója után Csányi Sándor kezdhet aggódni, hogy ezentúl már nem ő fogja minden magyar vígjátékban a jófiút játszani. Jordán Adélt is jó volt végre annyi prostiszerep után szende pszichológuslányként viszontlátni. És még Kamarás Iván is tűrhető volt a féltékeny vőlegény szerepében, bár az ő alakítása tényleg csak annyiban különbözött A miniszer félrelép féltékeny férjétől, hogy most nem ugráltatta közeli képeken a széttetovált mellizmát. 

Tény, hogy a Megdönteni Hajnal Tímeát a legelcsépeltebb amerikai vígjátéksablonokból építkezik. De pont az a jó benne, hogy ezt egyáltalán nem olyan görcsösen teszi, mint ahogy azt az elmúlt tíz év csapnivaló hazai filmtermésében láthattuk az S.O.S. szerelem!-től az Álom.netig. Mert jó másfél órán át elhinni, hogy nemcsak a mesében jönnek össze a Hajnal Tímea-kaliberű bombacsajok a balfék, de alapvetően rendes Horváth Danikkal, és Bögöcs pusztítóan alpári poénjain is pont olyan felszabadultan lehet röhögni, mint a '99-es Amerikai pitén, amikor még nem volt ciki ilyen vígjátékot nézni. Ha Andy Vajna csak azért nem engedte eddig mozikba a magyar filmeket, mert azok nem hozták a Hajnal Tímea színvonalát, csodás év lesz 2014. (A film csütörtöktől látható a mozikban.) Index-ítélet: 7/10

Randifilm és prosztóvígjáték 2 in 1

Az, hogy a Megdönteni Hajnal Tímeát ugyanolyan jól működik a Horváth Dani-típusú szegénylegény hercegnőkereséseként és a Bögöcs-kaliberű félalvilági tahók válogatott disznóságairól szóló egyszerű vígjátékként, abszolút tudatos volt a készítők részéről. Olyannyira, hogy a filmhez kétféle előzetes is készült

Ez a Valentin-naphoz időzített, andalgós-romantikus változat, álomrandival és Tökéletes Esküvővel:

Megdönteni Hajnal Tímeát

Ez pedig a bunkó változat, a teljes Adam Sandler- és Rob Schneider-életművet megszégyenítő mennyiségű vizelős-kúrós humorral:

Megdönteni Hajnal Tímeát - Bevállalós előzetes!