Így bukott félmilliárd dollárt Hollywood

2014.02.13. 15:39

A kínai kulturális minisztérium úgy két perc alatt húzott ki félmilliárd dollárt Hollywood kollektív zsebéből, írja a The Wrap. Történt ugyanis, hogy a stúdiófőnökök egy korábbi, most már halványnak titulált, eleinte viszont hótkomolynak vett ígéretre alapozva úgy mentek neki a 2014-es évnek, hogy a Kínába bemutatásra engedélyezett amerikai filmek kvótáját tízzel megemelték, és ez milyen jó lesz (értsd: megint keresnek egy rakás pénzt). Hát, nem lett.

A kínaiak nem változtattak a jelenleg érvényben levő 34-es kvótán, hiába jelentették kormányközeli források, hogy idén már 44 filmet lehet a rohamosan növekedő piacra bevinni (a tavalyi évhez képest 27 százalékos a növekedés, a piac 3,6 milliárd dollárt ér éppen). A kínai kulturális minisztérium legutóbb 2012-ben emelt a kvótán, akkor 20-ról 34-re, egy USA-val kötött kereskedelmi megállapodás keretein belül. Ezzel együtt nagyobb részesedést is kaptak a jegybevételből, 17,5 százalék helyett 25-öt.

Az ország lakossága imádja a látványos amerikai blockbustereket, különösen a 3D-ben forgatott filmeket (rossznyelvek szerint a kínai piac tartja életben a 3D-t), de a kritikusok és az államgépezet már jóval óvatosabb duhaj. Elismerik Hollywood profizmusát és azt, hogy nagyon értenek a világsikerek leforgatásához, csak éppen azt róják fel "a helyi mozikat elöntő filmáradatnak", hogy megöli a kínai filmet. Azért, hogy ez ne így legyen, az állam meghatározott olyan időszakokat, amikben nem lehet amerikai filmeket bemutatni, más produkciókat pedig még úgy is egymás ellen mutatnak be (pl. Éhezők viadala vs Gravitáció), hogy tudják: így egymást gyengítik és sok bevételtől elesnek.

A húzás bevált, hiszen a legnagyobb bevételt termelő tíz film 2013-as listáján hét kínai film is szerepel.