Magyarok is kaptak technikai Oscart

2014.02.18. 11:20

Madjar Tibor, Kőhegyi Csaba és Major Imre is technikai Oscart kapott a hétvégén egy Mudbox nevű, 3D-modellező szoftver fejlesztéséért, írja a Cink. A díjat  Andrew Camenisch-sel és David Cardwell-lel közösen kapták meg a magyarok. A díjazottakat egyébként még januárban bejelentették, csak eddig nem vette észre senki, hogy magyarok is vannak közöttük.

A tudományos-technikai Oscar-gálán a filmszakma ötven feltalálóját, fejlesztőjét díjazták, összesen 19, többségében a digitális mozizás terén elért újításért. Az úgynevezett művészi Oscar-díjakat március 2-án osztják majd ki, ezen az élőben közvetített gálán, ahogy minden évben, most is le fognak adni egy kisfilmet a technikai győztesekről. A díjazottakról itt lehet részletesebben olvasni.

2012-ben a tévés Oscarnak megfelelő díjat, Emmyt kapott egy magyar utómunka cég, a Colorfront. A Televíziós Akadémia indoklása szerint a Colorfront technikája jelentősen segítette a televíziós sorozatok készítése során forgatott napi muszterek feldolgozását és továbbítását.