Kanye Westnek ír Bret Easton Ellis

2014.02.19. 17:43

Bret Easton Ellis, a Nullánál is kevesebb és az Amerikai psycho szerzője, elvileg nem beszélhetne róla, de a Vice-nak elismerte, hogy forgatókönyvet ír Kanye West számára. A fekete rapper tavaly nyáron fordult az amerikai íróhoz – aki mellesleg a tavalyi Vétkek völgye sztorijáért is felel –, hogy segítse terve megvalósításában. Ellist kezdetben nem érdekelte a közös munka, de aztán West legutóbbi lemeze, a kritikailag is egekig magasztalt Yeezus megváltoztatta véleményét.

"Azért jött, hogy megkérjen, írjam meg a filmjét, amit eleinte nem akartam. Aztán meghallgattam a Yeezust. Tavaly nyár elején történt, épp az autómat vezettem. Adott egy előzetes példányt belőle, és arra gondoltam, hogy bárki is készítette ezt a lemezt, együtt akarok dolgozni vele, függetlenül attól, hogy én vagyok-e erre az alkalmas személy vagy sem" – emlékezett vissza Ellis a Vice-nak adott interjújában. "Úgyhogy igent mondtam, basszameg! Hát így történt, de ez úgy hét-nyolc hónappal ezelőtt lehetett. Meglátjuk, mi lesz majd" – folytatta az író.

Hogy miről fog szólni a történet, egyelőre még nem tudni, ahogy azt sem, hogy mikor jelenik majd meg a kész film. West és Ellis egyébként már tavaly is dolgozott együtt: a szerző a Yeezus promóvideójához írta meg saját könyve, az Amerikai psycho paródiáját, amelyben a főszereplőt, Patrick Batemant a Keeping Up with the Kardashians című sorozatból ismert Scott Disick alakította. (A regény 2000-ben megjelent filmváltozatában Christian Bale játszotta ugyanezt a karaktert.)

Kanye West Yeezus Commercial (Short Film Starring Scott Disick)

"Nagyon kedvelem, mint embert" – mondta a rapperről Ellis. "Pontosan tudom, hogyan csapódik le a művészi-előadói jelensége a sajtóban, de ha kettesben elbeszélgetsz vele három órát egy szobában, az teljesen észbontó!"

Bret Easton Ellis a "kölyökfalka" nevű írói kör egyik legfontosabb szerzője. Társaihoz (Jay McInerney, Tama Janowitz és Mark Lindquist) hasonlóan ő is a nyolcvanas években tűnt fel, és már nagyon fiatalon publikálni kezdett. Ellisék köre egy új, keleti parti nemzedék újfajta érzékenységét és szemtelen, nagyvárosi iróniáját hozta be az amerikai irodalomba.