Vénusz bundában jön Budapestre

2014.02.20. 09:13

Tizennegyedszer rendezik meg a  Frankofón Fesztivált Budapesten és több nagyvárosban február 28. és március 28. között. A közönség a legváltozatosabb műfajokon keresztül ismerkedhet meg a frankofón kultúrával: filmművészet, kortárs költészet, szépirodalom, klasszikus zene, árny- és bábszínház.

A frankofón filmművészet a Frankofón Filmnapokon mutatkozik be, amely február 28. - március 9. között lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Filmnapok a Kis-Anglia (Mikra Anglia) című görög romantikus drámával nyílik meg. A harmincas években játszódó regényadaptáció egy Androsz szigetén élő családról szól, akik életüket az angol középosztálybeli normák szerint élik. A fiatal örökös elvesz egy lányt, akinek ez jelenti az egyetlen esélyt a társadalmi ranglétrán való felkapaszkodásra.

A filmszemle tizennégy ország közel negyven játék- és rövidfilmjét vonultatja fel. A közönség eddig Magyarországon sosem vetített alkotásokat tekinthet meg, amelyek közül négy premier előtti bemutató. Az idei év újdonsága a Versenyfilmek szekció, amely olyan filmekre hívja fel a figyelmet, amelyeknek még nincs magyarországi forgalmazója. A válogatásban az elmúlt év francia sikerfilmjei, az Egyenlőség, testvériség, a Vénusz bundában, Az erőmű, az Attila Marcel, és kisköltségvetésű alkotások tekinthetőek meg: Diego Star, Tonnerre, Hosszúhullám, Haiti srácok.

A Friss és ropogós szekció az elmúlt évek ismert és elismert frankofón filmjeinek krémjéből áll: vígjátékot, drámát és dokumentumfilmet is láthat majd a magyar közönség. A fesztivál különleges eseményei igazi Csemegék nevű szekció: a szervezők többek között rövidfilm-válogatással, egy különleges némafilm-koncerttel, illetve a Visszajárók című nagysikerű francia tévésorozat három epizódját hozták el a közönségnek, amely tavaly megkapta a legjobb drámai sorozatnak járó Emmy-díjat. A sorozat egy francia hegyvidéki kisvárosban játszódik, ahol felbukkan néhány fiatal, akik nem is sejtik, hogy már évek óta halottak, és senki sem várja őket vissza.

A Párizsi Francia Intézet Afrikai Filmintézetével együttműködésben a Filmnapokon látható egy afrikai filmválogatás is, amely, többek között, Sotigui Kouyaté mali származású burkina faso-i színész filmjeiből áll. A vetítéseket az afrikai és karibi világ filmművészetének nagyjait bemutató fotókiállítás egészíti ki. A részletes programért katt ide.