Milliós csalás, nem létező Van Damme-filmmel

2014.02.24. 15:12

Egy szélhámosbrigád alapos munkával 1,7 millió dollárt szedett össze kisbefektetőktől egy olyan második világháborús filmre, amit eszük ágában nem volt leforgatni. Nem is lehetett, hiszen a főszereplőnek behazudott Jean-Claude Van Damme vagy Gerard Butler azt sem tudta, hogy a The Smuggler című film létezik.

1392999212677.cached

A Wall Street farkasa és az Amerika botrány találkozott Los Angeles Van Nuys nevű kerületének egyik raktárhelyiségében, ahol négy férfi (Samuel Braslau, Rand Jay Chortkoff, Stuart Rawitt, és Robert Matias) hetven gyanútlan befektetőtől csalt ki 1,7 millió dollárt egy második világháború alatt, Párizsban játszódó film tervével. Azt hazudták, hogy egy nagyszerű forgatókönyvük van, amit elolvasva Van Damme és Butler mellett John Cusack, Donald Sutherland, Jon Voight és Scott Adkins is habozás nélkül aláírta a szerződését. A szélhámosok a lehető legprimitívebb módon szedték rá áldozataikat: felhívták őket telefonon és nagyszerű befektetési lehetőséget kínáltak nekik egy hollywoodi produkcióban.

Mint minden jó átverés, ez is csak úgy működhetett, hogy volt benne némi igazság. Braslau és Chortkoff 2010-ben alapított egy céget Mutual Entertainment LLC néven, majd 25 000 dollárért megvették  egy Marcel című, kiadatlan sztori jogát. A történet a világháború alatt játszódott, és egy csempészről szólt. A telefonhívások során hetven emberre beszélték rá a filmet, küldtek nekik mindenféle papírokat, amiket aláírva, és 12 500 - 25 000 dollár közötti összeggel megtámogatva visszaküldtek, és máris producernek érezhették magukat. Ez a fajta csalás egyébként nem újkeletű, a los angelesi körzeti ügyészség szerint több bűnbanda is ebből él, de nem sokat tudnak lebuktatni. 

Braslauékat viszont elkapták és vádat emeltek ellnük - sajnos a pénzt már mind elköltötték, hetven befektetőjük, akik között nagy számban vannak a nyugdíjasok, pedig egy vasat nem kap vissza. A trükkjük egyébként nagypn hasonlított a Wall Street farkasa című filmben látott átveréshez, csak ott nem létező részvényeket tukmáltak rá a hiszékeny amerikai nyugdíjasokra, és nem 1,7, hanem 110 millió dollárt csaltak ki tőlük.