Sandra Bullock 70 millió dollárt keres a Gravitációval

2014.02.27. 16:33

A Gravitáció főszerepét alakító Sandra Bullock olyan szerződést írt alá a filmet gyártó Warnerrel, amihez foghatót színészek nem nagyon szoktak, de ha mégis, akkor csak az A-lista legtetején, vagy ha úgy hívják őket, hogy Jack Nicholson. A hagyományos szerződések ugye úgy néznek ki, hogy itt van öt/tíz/húszmillió dollár, ha bukás a film, ha nem, ez a fizetés, tessék a pénztárhoz fáradni. Vannak aztán az ún profit participation dealek, amiben az aláíró egy viszonylag alacsonyabb fizetést kap, de részesül a stúdió hasznából. Ennek az a hátulütője, hogy a stúdió és a szerződő fél érdekei ellentétesek, így nem ritka, hogy a stúdió addig trükközik a könyveléssel, hogy a Harry Potter-franchise filmjeit is kihozza veszteségesnek. Vagy a Jedi visszatért.  

sandra bullock report lead a l

Aztán ott vannak a Spielbergeknek, Cameronoknak és Nicholsonoknak felkínált szerződések, amikről az olyan, közönséges hollywoodi halandók, mint Matthew McConaughey vagy Leonardi DiCaprio csak álmodozhatnak. Ilyen üzletet kötött Bullock is: a filmért egyrészt kapott egy húszmillió dolláros előleget, ami eleve magas összeg, és az A-lista elejére repíti, de ez csak a kezdet volt. A szerződése ugyanis kiköti, hogy minden, a film által termelt és a stúdióhoz befolyó dollárból 15 cent az övé - még mielőtt a költségeket levonnák, és lehetőség lenne elsíbolni a lovettát. A bevételek megosztásánál nagyjából úgy kell számolni, hogy a stúdióhoz a jegyértékesítés 40-50 százaléka folyik be. Ez a bruttó bevételük, amiből Bullock szépen lecsippent 15 centet. 

A Gravitáció eddig  több mint 700 millió dollárt termelt, de a gyártó Warner 750 millióra számít csak a mozis jegyeladásokból. Ha feltételezzük, hogy a Warner 45 százalékot ebből megkap, akkor Bullock a húszmilliós fix gázsi mellé további 30 milliót visz haza, mindezt a digitális piac, a DVD- és BluRay-eladások meg minden egyéb bevétel összeszámlálása előtt. Ebből mellesleg legalább húszmilliót összekapar, így a teljes bevétele 70 millió dollár körül lesz csak ebből az egy filmből. A szerződés annyira szokatlan mostanában, hogy amikor az infót először leközlő Hollywood Reporter felhívott pár, a szakmában dolgozó ügyvédet, mindenki hüledezni kezdett - legutóbb Robert Downey Jr. tudott ilyet kicsikarni a Marveltől.

Bullock azért van ilyen jó helyzetben, mert a The Blind Side (A szív bajnokai) után elnyert Oscar-díja nagyszerű pozícióba röpítette, a Gravitációra szóló szerződését pedig az Oscar átvétele után pár hónappal, még 2010-ben írta alá. Ügyes, na.