33 sokkoló moziplakát a szocializmusból

2014.02.28. 19:04 Módosítva: 2014.02.28. 22:14

Csodálatos válogatást mutatott be a napokban Vincze Miklós a Gawker-médiabirodalom egyik legnépszerűbb geek blogján, az io9-en a rendszerváltás előtti, szürreális magyar moziplakátokból.

A képgaléria a Múzeum Antikvárium honlapján eladásra kínált, antik Mahir-poszterekből, a Budapest Poster Gallery gyűjteményéből és a tumblereken posztolt kincsekből állt össze. Látható benne többek között A bolygó neve: Halál, a Terminátor, a Robotzsaru, az Apokalipszis most, a King Kong és egy seregnyi más kultikus hollywoodi film hazai gyártású moziplakátja, amelyek mellett olyan, ma már megmosolyogtató gyöngyszemek is helyet kaptak az összeállításban, mint Eltűnt nyolc űrhajú című, NDK-szovjet-bolgár sci-fi korabeli posztere.

Az összeállítás a fenti plakátok mellett külön figyelmet szentel a február elején elhunyt Helényi Tibor munkásságának. Ezek a Salvador Dalí-ihletésű poszterek a Mokép megrendelésére készültek, de olyan űrszörnyek és torz Darth Vaderek is kerültek rájuk a meglódult fantáziájú alkotó jóvoltából, amiket valójában sosem láthattunk a mozifilmekben. De épp ezért lettek Helényi képei magas eszmei értékű, egzotikus kelet-európai Star Wars-ereklyék a hazai és külföldi Csillagok háborúja-rajongók szemében.