Kitüntették a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat alkotóit

2014.03.04. 17:05

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, valamint a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát vehette át kedden Budapesten a Másfélmillió lépés Magyarországon című filmsorozat összesen tíz alkotója. A kitüntetéseket a köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta át az alkotóknak.

A kitüntetettek tevékenységükkel nemcsak értéket teremtettek, hanem egyfajta korrajzot adtak hazánkról és nem engedték, hogy Magyarország természeti kincsei, hagyományai és tájai a hozzájuk kapcsolódó történetekkel együtt feledésbe merüljenek - fogalmazott a miniszter köszöntőjében.

Másfél millió lépés Magyarországon

Mint elmondta: a ma már kultikusnak számító sorozat alkotói igazi csapatmunkában dolgozva hozták létre azt a sorozatot, amely "a nemzeti önazonosságunk részévé vált". Balog Zoltán megköszönte az ötletgazdáknak, a kivitelezőknek és a túrázóknak, hogy bebizonyították: "nem kell a határokon túlmenni ahhoz, hogy természeti csodákat lássunk és érdekes jelenségekkel találkozzunk".

1979-ben az Országos Kéktúra akkori keleti végpontjától, a Zempléni-hegységből indultak útra a film alkotói, hogy felfedezzék Magyarországot. "Több volt ez mint egy túra és több volt ez mint egy televíziós műsor, több volt mint egy munkavégzés: misszió volt " - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a tíz alkotó munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a nézők jobban megismerhessék Magyarországot.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki a sorozat narrátorát, Sinkó László Kossuth-díjas színészt. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Faludi Sándor hangmérnök, Peták István újságíró; Petres Pál technikus; Péterfai Attila gyártásvezető; Sáfrány József, az MTVA rendezője; Stenszky Gyula operatőr; valamint Szabados Tamás nyugalmazott operatőr vette át.

A Magyar Arany Érdemkereszttel Heincz Lászlót, a TV2 képmérnökét, világosítót, valamint Tolnai Ferencet, a sorozat önkéntesét tüntették ki.

A műsor készítőivel készült interjúnkat itt olvashatja.   • Tippek
  • Árfolyam