Törökországban betiltották A nimfomániást

2014.03.04. 15:24

Meztelenséget és szexuális jeleneteket ábrázoló részei miatt betiltották Lars von Trier A nimfomániás című filmjének mozis forgalmazását a török hatóságok - értesült kedden a The Daily Telegraph brit lap.

A kétrészes produkció februárban sikerrel debütált a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmfolyam első epizódjának premierjét március 14-re, a második bemutatóját március 21-re tervezték Törökországban. A filmek csak 18 éven felülieknek ajánlva kerültek volna forgalomba. Hétfőn azonban a török filmes hatóság, amelynek vezető testületében a kulturális, a belügyi és az oktatási tárca képviselői ülnek, túlnyomó többséggel leszavazta a mozis bemutatást.

A döntés ellen szavazó Yamac Okur szerint a határozat kimeríti a cenzúra fogalmát: "elfogadhatatlan, hogy bármely mozifilmet eltiltsanak a kereskedelmi forgalmazástól. Korhatárhoz lehetett volna kötni, máskülönben ez cenzúra" - írta Twitter-bejegyzésében.

Januárban Romániában is hasonló döntés született a filmről, ám a kulturális tárca végül felülbírálta a tiltást és lehetővé tette a mozis bemutatást. A magyar filmszínházak január közepétől vetítik A nimfomániás első részét, február 6-tól pedig a másodikat is. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!