Kambodzsában is vetítik az ország első Oscar-jelölt filmjét

2014.03.06. 14:39

Csütörtöktől a kambodzsai főváros két mozijában is vetítik az ország első Oscar-jelölt filmjét, a L'image manquante (A hiányzó kép) címűt, ami a vörös khmer-rezsim hetvenes évekbeli népirtását idézi fel, írja az MTI. Rithy Panh rendező a legjobb idegen nyelvű film Oscarjáért volt versenyben további négy alkotással. Az amerikai filmakadémia díját azonban vasárnap az olasz Paolo Sorrentino A nagy szépség című filmje kapta. A rendező szinte egész családja a vörös khmer-rezsim áldozata lett. Tíz éve tért haza francia emigrációjából, azóta francia koprodukcióval készíti filmjeit. A hiányzó kép tavaly megkapta a cannes-i filmfesztivál Un certain regard nevű rangos szekciójának fődíját. A film címe a népirtást dokumentáló fotó utáni kutatásra utal.

A forgatókönyv Panh 2012-ben megjelent memoárja nyomán született, és a rendező saját túlélésének történetét meséli el. A produkcióban részletek láthatók a vörös khmer-propagandafilmekből, elhunyt rokonait és a többi áldozatot Panh a jelenetekben agyagfigurákkal helyettesítette. A forgatáshoz mintegy hétszáz agyagfigurát készítettek. A rendező az Oscar-gála után a helyi sajtónak elmondta: a film nagy büszkeség Kambodzsa és az ország lakói számára, annak ellenére, hogy nem nyerte el az Oscar-díjat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?