Andrzej Wajda életműdíjat kap a prágai Febiofesten

2014.03.17. 15:53

Andrzej Wajda neves lengyel filmrendező, Dieter Kosslick, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál elnöke és Isaach de Bankolé színész kap a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért Kristián-díjat a csütörtökön kezdődő idei prágai Febiofest filmfesztiválon - közölték hétfőn a szervezők.

A 21. Febiofestet március 20. és 28. között rendezik Prágában. 18 szekcióban több tucatnyi ország alkotójának összesen 141 filmjét vetítik, a fesztiválra 48 cseh és külföldi vendég kapott meghívást.

A magyar filmgyártást idén a Császi Ádám rendezte Viharsarok fogja képviselni a fesztiválon. A film bemutatását a Prágai Balassi Intézet is támogatja.

A fesztivál közönsége válogatást láthat fiatal ukrán filmesek alkotásaiból is, akiket az utóbbi hónapok eseményei az iskolapadokból az utcai barikádokra kényszerítettek.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban, és két évtized alatt komoly nemzetközi rangot is kivívott magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A fesztivál nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

Míg a jóval ismertebb, fél évszázados hagyománnyal rendelkező Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál elsősorban az új játékfilmekre és a kelet-európai filmművészetre összpontosítja figyelmét, addig a Febiofest az egész világ mozgóképművészetéből ad válogatást, írja az MTI.

A prágai szemle után az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.