Lengyel festők dolgoznak egy brit filmen

2014.03.18. 08:34

Dühösek a britek, mert két Oscar-díjas filmesük hatvan lengyel festő segítségét kérte új animációs filmjük elkészítéséhez – miközben Nagy-Britanniában rengeteg képzőművészeti akadémia és középiskola működik. A Loving Vincent című film a festő élettörténetét meséli el a festményein keresztül. A film két producere, Hugh Welchman és David Parfitt alapvetően brit művészekkel szerette volna Van Gogh mintegy ezer festményét újraalkotni, de hosszas keresés után is csak kutyaütőket találtak, írja a Guardian.

Welchman 2008-ban nyerte el az Oscar-díjat a Péter és a farkas című animációs filmjéért. Véleménye szerint a britek – a lengyelekkel ellentétben – nem kapnak megfelelő képzést az iskolákban, nem sajátítják el azokat a klasszikus ábrázolási technikákat, amikre a filmhez szükség lett volna. Mindössze maroknyi brit művészt találtak, miközben a lengyelek között 320 olyat is, aki megfelelt volna.

David Parfitt (ő a Szerelmes Shakespeare-ért kapott Oscart 1998-ban) azt is hozzátette, hogy a lengyel festők ráadásul olcsóbban dolgoztak, mint a britek, és az a film eleve alacsony költségvetését is figyelembe véve, nagyon fontos volt. „Van Gogh animált képei lüktettek az élettől, szinte láthatjuk, ahogy mozog a festék, köszönhetően Van Gogh vastag rétegben felvitt olajfestékének. Az ecsetet nem, de az ecsetvonásokat tisztán látjuk majd."

Nem ez az első alkalom, hogy egy brit művészeti projekthez nem találnak otthon megfelelő kivitelezőt: 1998-ban a Madame Tussaud panoptikum volt kénytelen azeri szobrászokat alkalmazni, mert az új viaszbábuk elkészítéséhez, a tervek megrajzolásához nem akadt olyan brit művész, aki megfelelt volna a követelményeknek.