A Titanicon láthatjuk az új magyar akciófilmet

2014.03.24. 12:34

A Titanic láthatjuk először Novák Erik új akció-thrillerjét, a Fekete levest, valamint az ehéten kezdődő Friss Hús rövidfilmfesztivál után itt is vetítik majd Szabó Simon Tamperében díjat nyert rövidfilmjét (Fal), illetve Bucsi Réka Berlinálés animációs rövidfilmjét (Symphony no. 42). A  verseny szekció török filmje, A hosszú út hazafelé zenéjét Víg Mihály szerezte. A nemrég elhunyt Jancsó Miklósra egy különleges válogatással emlékezik a fesztivál.

A Fekete leves című alvilági témájú akció-thrillerben egy komoly adósságba keveredett DJ kap az alkalmon, hogy könnyű pénzt csináljon. Ehhez diliházban ülő haverját (Novák) és annak sorstársait (Nagy Zsolt, Szabó Simon, Fátyol Hermina) hívja segítségül, derült ki számunkra is a film f orgatásán. A Fekete levesben egyébként az Index is szerepet kapott: egy helyszínről elhajtott stábot alakítottunk benne. 

További magyar vonatkozás, hogy a fesztivál versenyszekciójában szereplő török filmnek, az Alphan Eşeli rendezésében vászonra kerülő A hosszú út hazafelé című alkotásnak is van magyar vonatkozása, a filmzenéjét ugyanis Víg Mihály írta. A 21. Titanic mindemellett retrospektív vetítéssorozattal emlékezik az idén elhunyt Jancsó Miklósra. A válogatásba a világhírű rendező filmjei közül olyan kevésbé ismert darabok kerültek be, mint az 1985-ös Hajnal, A pacifista 1970-ből, az 1982-es koncertről készült Omega, Omega, az 1996-os Hősök tere I-II. című kétrészes szubjektív történelmi mese, és látható lesz egy rövidfilmes blokk is.A fesztivál teljes programja március 27-étől érhető el a fesztivál honlapján  és ekkortól indul a kedvezményes elővételi jegyvásárlás is a mozikban.