Az oroszok Hollywood tökeit szorongatják

2014.03.26. 14:41

Az orosz parlament előtt van egy olyan törvénytervezet, ami korlátozná az országban egy év alatt bemutatható külföldi filmek számát. A javaslat szerint az évi 350 premierből mindössze 175 lehet külföldi, ami igen húsbabvágó lenne Hollywoodnak, hiszen jelenleg az orosz mozis bevételek 70 százalékát az amerikai filmek termelik, márpedig a piac összesen 1,3 milliárdot ér. 

A hírt közlő Izvesztija szerint a törvényjavaslatot a Kreml keményvonalasai nyújtották be, nem sokkal azután, hogy a Krími félszigetet is sikerült az országhoz csatolni, azaz ha valamit ezek a palik komolyan gondolnak, azt végig is viszik. A Duma egyik tagja azt állította a kapnak, hogy nem betiltani akarják az amerikai filmeket, hanem segíteni az orosz filmgyártást.

És persze ahhoz sincs semmi köze ugye, hogy a krími események hatására pár hollywoodi stúdió sietve közölte az oroszokkal, hogy filmjeiket nem engedik a félsziget mozijaiban bemutatni, így például a holnap mozikba kerülő Noét sem. A tiltás a Sony, a Paramount és a Universal filmjeit érinti, a Fox és a Disney nem szállt be ebbe a buliba.