Szétkenték a kakát

2014.03.27. 13:54

Azzal vádolja a fiamat, hogy szart kent szét az iskolában? Hogy egy terrorista? Egy al-kakaidás?

Talán igazságtalan rögtön a film egyik legrosszabb poénjával kezdeni a Működik a kémia kritikáját. És igen, ez a szinkronizált verzióban hangzott így, simán elképzelhető, hogy eredetiben nem volt ilyen kínos. (Kizárt.) De akkor is nagyon szomorú volt látni Michelle Monaghant, aki nemrég még a True Detective-ben játszotta Woody Harrelson feleségét, ahogy kimondja a fent idézett mondatokat. De a többi szereplő, Sam Rockwell, Olivia Wilde vagy a csak pár másodpercre feltűnő Jane Fonda sem lehet büszke erre a filmre.

A sztori úgy indul, mintha az Amerikai szépséget akarták volna újraforgatni könnyedebb, viccesebb stílusban. Van egy kisvárosi patikus, Doug (Sam Rockwell), aki utálja az életét. Teljes joggal: a felesége (Michelle Monaghan) régen elhidegült tőle, csak az érdekli, hogy újabb és újabb biciklirekordokat döntsön meg, minél egészségesebben étkezzen, és lehetőleg mindenki hagyja békén, legfőképpen a saját családja. Van egy elhízott kiskamasz fia, aki ürülékkel harcol az iskolatársai ellen, és akkora lendülettel vágja be apu orra előtt az ajtaját, hogy csak úgy csattan. És van egy apósa, aki ugyan már rég visszavonult, de azt a világért sem engedi, hogy a veje neve díszelegjen a patikán, amit már rég ő vezet.

Így éli szex- és örömmentes életét Doug, amíg be nem toppan az életébe Elizabeth (Olivia Wilde), aki gyönyörű, okos, gazdag (vagyis a férje gazdag) és nagyon sokat van egyedül. Valami rejtélyes oknál fogva Elizabeth összejön Douggal, és minden egy csapásra megváltozik. A nő ugyanis csak egy dolgot szeret jobban Dougnál, a drogokat. De persze nem nejlonzacskó plusz ragasztó kombóra vagy az öngyújtógázra kell gondolni (sajnos, mert az legalább vicces lett volna, ahogy a kikent-kifent Olivia Wilde ezekkel kísérletezik), hanem mindig az aktuális problémára kifejlesztett tablettákra. Így aztán Doug szorgalmasan kotyvasztja a lazító, pörgető, teljesítménynövelő vagy vágyfokozó cuccokat. És ha már csinálja, él is vele, úgyhogy mindketten önfeledt drogmámorba hullanak.

Számokban

Port.hu: 7,7

IMDb: 6,3

Rotten Tomatoes: 22 %

Index: 10/5

Ez a film aránylag legjobb része, amikor egy ideig azt hisszük, hogy a Működik a kémia olyat mutat, amit eddig nem (vagy alig) láttunk filmen. Hogy a drogozás jó, mert nemcsak a szexuális életet pörgeti fel, nemcsak önbizalmat ad, vagy megnöveli a sportteljesítményt, hanem még a gyereknevelésben is segít. Hogy ez a film totál formabontó módon azt állítja, hogy így is lehet vezetni egy életet, és ez még jobb is, mint józanul küzdeni a hétköznapokkal. De ennek hamar vége szakad, amikor Dougra rádől az összes következmény. Van ugyan pár csavar, de innentől nagyjából minden kiszámítható.

A plakátja alapján a Működik a kémia romantikus komédiának tűnt, de hiába van a főszereplőnek két nője is, ez nem romkom. Bár van benne krimiszál is, bűnügyi filmnek sem nevezhető. Családi drámára utal a kezdet, de egyáltalán nem dráma, vígjátéknak meg egyszerűen nincs benne elég vicc. Középkorúaknak a kakis meg drogos poénok nem szórakoztatóak, viszont kamaszok meg minek nézzenek meg egy olyan filmet, ami középkorúakról szól. Ugyanolyan érthetetlen, hogy kinek szánták, mint az, hogy ki miért szerepel benne. Van például egy narrátor, Jane Fonda, akit az utolsó két percig nem látunk, és lövésünk sincs, hogy miért pont ő meséli el nekünk Doug sztoriját. Ez később sem derült ki. Vagy ott van Elizabeth férje, Ray Liotta alakításában, szintén tök feleslegesen.

Nem tudom, mennyit fizetnek ma Hollywoodban egy szebb napokat látott filmsztárnak egy kétperces szerepért egy pocsék filmben. Biztos sokat. De akkor sem kellett volna részt venniük ebben, mert így rájuk is jutott a kakiból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?