A magyarok vidám filmeket akarnak

2014.03.28. 10:23

Ötnél is többször láttuk a kedvenc filmünket, mert szeretünk biztosra menni abban, hogy jól fogunk szórakozni. A vígjátékokat szeretjük a legjobban, a horrort legkevésbé. A szinkron pedig mindent visz: korosztálytól függetlenül magyar hanggal nézünk mindent– derül ki a frissen indult Paramount Channel felméréséből.

Az ezer válaszadó megkérdezésével készült felmérés alapján alig van, akinek nincs kedvenc filmje: csak a megkérdezettek 2 százaléka válaszolta ezt. A válaszadók a nagy többségének (79 százalékuknak) ráadásul több kedvence is akad, a többieknek viszont egyetlen, abszolút kedvencük van.

A kedvenceket a többség újra és újra megnézi: a válaszadók 70 százaléka ötnél is többször látta a a kedvenc filmjét, ötödük pedig legalább 3-5 alkalommal. A válaszadók negyede, ha otthon, filmnézéssel tölti az estét, kifejezetten szeret olyan filmet választani, amelyet már látott és tetszett neki. Ennek fő oka, hogy így biztos lehet benne, hogy tetszeni fog neki. 

A válaszadók 29 százaléka mondta, hogy a vígjátékokat kedveli legjobban. Ezt a sci-fik követik (17 százalék), a harmadik legtöbbet nézett típus pedig az akciófilm. A horror és a krimi 7-7 százalékkal az utolsó helyen futott be a legnézettebb műfajok versenyében.

Tojuk a színészek eredeti hangjára

Nemtől és kortól függetlenül elsöprő többségben a szinkronizált változatot szeretik a felmérés kitöltői. 72 százalék válaszolt úgy, hogy lehetőleg a szinkronizált verziót nézi meg, és mindössze 7 százalék, aki ha elérhető, az eredeti nyelvi verziót választja inkább.

A válaszadó többsége szerint a szinkron emeli a film élvezetét, és hozzáad a művészi értékéhez. A kényelmi szempont a fiatalabb korosztály számára fontos: legnagyobb arányban a 13 és 18 év közöttiek, utánuk pedig a 18 és 25 év közöttiek jelölték meg ezt a szempontot. Ugyanennek a korosztálynak körében a legmagasabb azok aránya is, akik ha tehetik, eredeti nyelven is szívesen néznek filmet.