A napirajzos Merényi Dániel csinálta a Borgman plakátját

2014.03.28. 12:12

Az április 24-én jön a magyar mozikba a Borgman, ami állítólag az utóbbi évek legsötétebb hangulatú filmje lesz. A magyar plakátot a Napirajzairól ismert Merényi Dániel készíti, aki teljesen szabad kezet kapott. A végleges plakátot nemcsak a külföldi jogtulajdonosnak, de a film alkotóinak is jóvá kellett hagyniuk. Merényi munkája mindenkinek tetszett, még a rendező, Alex van Warmerdamnak is, ami azért különösen nagy szó, mivel az eredeti plakátot ő maga rajzolta.


Merényi Dániel reklámszakemberként kezdte, dolgozott kerékpárépítőként, aztán megalapította a Merényi Bicyclest, ő a kerékpárcég vázépítője és designere is egyben. A képregényrajzolással hobbiból kezdett foglalkozni, 2005-től publikálja  a rajzokat a blogján, a napirajz.hu-n és nálunk, az Indexen. Az indexes Napirajzokat itt lehet megnézni.

Alex van Warmerdam igazi kultrendező, ő készítette az Északiak-at, a Pincért és az Emma Blank utolsó napjait.) A Borgman, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütált – 38 év után ez volt az első holland alkotás, amelyet itt mutattak be. A kritikusok egyszerre hasonlítják Luis Bunuel, David Lynch és Michael Haneke filmjeihez.