Jót tett a hiszti a Noénak

2014.03.31. 10:47

44 millió dolláros bevétellel nyitott Amerikában a Noé, ami kicsit jobb annál, mint amit Darren Aronofsky ökodrámájától előzetesen vártak.  Úgy tűnik, hogy az emberek érdeklődését a film körül kialakult hiszti csak növelte. Amikor ugyanis kiderült, hogy a rendező a Bibliát csak afféle sorvezetőnek tekinti, keresztény szervezetek kezdtek tiltakozni, és egyre hangosabban követelték a film betiltását. Végül néhány közel-keleti országban, többek között Katarban, Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben tiltották be a Noét, mert az iszlámban Allah bármilyen prófétáját és hírvivőjét filmen ábrázolni vallásgyalázás és törvénytelen, és Noéra is hírvivőként tekintenek. 

Noé - szinkronizált előzetes

Bár a kritikusok egy része fikázta a filmet (nálunk rögtön két kritika is megjelent, egyik újságírónk szerint pocsék, a másik szerint remekmű lett a Noé), ez nem számított különösebben a kasszáknál. A Noé valószínűleg 110-115 millió dollár körül termel majd Amerikában, és akár 400-500 milliót is hozhat világszerte. Vagyis a 125 millióból készült film bőven behozhatja az árát.

A hétvége második legnézettebb filmje Amerikában A beavatott lett, ami nem más, mint egy ügyetlen Éhezők viadala utánzat, de ez a közönséget egyáltalán nem érdekelte. 26,5 millió dollárért vettek rá jegyet, összesen 95 milliós bevételnél jár. A harmadik helyen a Muppets Most Wanted végzett 11,4 millió dollárral. Negyedik a Mr. Peabody és Sherman kalandjai lett, ami 9,6 millió dollárt hozott a hétvégén. 

Meglepetésre Wes Anderson filmje, a Grand Budapest Hotel is szépen tartja magát, a hatodik helyen végzett 8,8 millió dollárral, ami egy nem kifejezetten kommersz filmtől nagyon szép eredmény. (Kritikánk a filmről itt.) Hatalmasat bukott viszont az új Schwarzenegger-film, a Szabotázs, ami csak 5,3 milliót hozott.