Az orosz mozikban nem lesz anyázás

2014.04.03. 12:43

Az orosz kulturális minisztériumnak elege lett a mozikban bemutatott filmekben hallható káromkodásokból, és egy törvénytervezettel igyekeznének visszaszorítani a csúnya szavakat, írja a Hollywood Reporter. A javaslatot az a Stanyiszlav Govoruhin vitte a Duma elé, akit mi, magyarok a A fekete macska bandája című sorozat rendezőjeként ismerhetünk. A törvény a filmek mellett a színházi darabokra is vonatkozna, így teljessé válna a médiára kimondott káromkodástiltás, hiszen egy tavalyi törvényben a tévében és a sajtóban korlátozták a mocskos szavak használatának lehetőségét.

A javaslatot Vlagyimir Megyinszkij miniszter is támogatja, ő legendásan konzervatívnak számít még az egyébként sem túl liberális elveket valló politikusokból álló Dumában. Megyinszkij szerint a káromkodásoknak semmi keresnivalója nincs a filmekben és színdarabokban. 

A nagyközönségnek semmi szüksége arra, hogy ilyeneket hallgasson a moziban. Ha valaki úgy gondolja, hogy csak így tudja kifejezni magát, nevezze a filmjét egy fesztiválra, vagy szervezzen privát vetítést - ezeken nem korlátozzuk a bemutatását, de a mozikban igen.

Érdekes, de a rendelet a hollywoodi és más külföldi piacokról származó filmekre nem vonatkozik majd, hiszen ezeket szinkronizálják, így a meredekebb szavakat gond nélkül helyettesíthetik finomabbakkal.