Végre a férfiak hordják a csadort

2014.04.03. 14:30

Csütörtök estétől újra Titanic Filmfesztivál azoknak, akiket nem csak Amerika kapitány és A csodálatos Pókember érdekel a mozikban. Ez már a huszonegyedik alkalom, hogy több mint egy hétig jobbnál jobb filmeket nézhetünk, köztük vadiúj, idén elkészült filmeket, és olyanokat, amiket eddig csak a Sundance vagy a Berlini filmfesztivál kivételezett közönsége láthatott. Kilenc film versenyez a Hullámtörők-díjért, a döntést idén a Szász János rendező vezette zsűri hozza meg. A gond csak az, hogy a Titanicon 52 filmet mutatnak be, ennyit pedig az sem tud megnézni, aki szabadságot vesz ki emiatt. Kiválogattuk, hogy mik tűnnek a legizgalmasabb, legmeglepőbb, legkihagyhatatlanabb programoknak. Tíz ajánlat a Titanicról.

1. Kálvária (2013)

Ez az ír-angol film a Titanic nyitófilmje, nem véletlenül. Akik már látták, például a Berlini Filmfesztiválon, imádták. A főszereplő, az Erőszakikból ismert Brendan Gleeson, a rendező pedig A guardistát író John Michael McDonagh. Gleeson egy papot játszik, aki nem a bort iszik, vizet prédikál fajtából való, hanem nagyon is jó ember. Egy napon mégis közlik a gyóntatófülkében, hogy meg fogják ölni. A pap ártatlan, a gyilkosnak mégis jó oka van. Így James atyának egy hete maradt, ezalatt sorra látogatja a gyülekezete tagjait. Ők nem túl jó arcok, csupa bűnös lélek, ráadásul simán köztük lehet a majdani gyilkos is, hiszen a pap nem láthatta az arcát, amikor beszélt vele. Ha ez nem lenne elég, meglátogatja a lánya is, aki nemrég megpróbálta megölni magát. A Kálvária ennek ellenére vicces film is, egy tökéletes színészi alakítással a középpontban.

Kálvária (2013) előzetes

2. Az osztálytalálkozó (2013)

Anna Odellnek ez az első filmje, de hazájában, Svédországban már ismert egy ideje. Elég szomorú dologgal lett híres: 2009-ben öngyilkos akart lenni, megpróbált leugrani egy stockholmi hídról. Kényszergyógykezelésen kellett részt vennie, amiből művészeti projektet csinált. Most ismét a saját életét dolgozza fel: Az osztálytalálkozóban annak próbál utánajárni, hogy miért volt kiközösítve nyolc éven át, miért pont azok bántották, akik, miért nem álltak ki mellette a többiek, és milyen hatással van ez a mostani életére. A filmben, ami ugyan játékfilm, de Odell a saját nevén és a saját élettörténetével szerepel benne, összemosódik az élet és a művészet, a valóság és a képzelet. Anna Odell nem könnyű eset, de néhányan megérdemlik, amit kapnak tőle.

3. Jobb angyalok (2013)

Tavaly mutatták be Spielberg Lincoln-filmjét, amiért a főszereplő, Daniel Day-Lewis Oscart is kapott. Ennek ellenére még a legelszántabb Spielberg-rajongóknak is el kell ismerniük, hogy ebből a filmből nem tudtunk meg többet Lincolnról, mint amit már eddig is tudtunk. Nem így a Jobb angyalok, ami Lincoln gyerekkoráról szól. 1817-ben járunk, Lincolnék a vadonban élnek egy faházban, napi szinten küzdenek meg a túlélésért. A filmben játszik Diane Kruger is, aki a Becstelen Brigantyk után végre újra bebizonyíthatja, hogy nemcsak nagyon szép, hanem játszani is tud. A filmet ugyanaz a produceri csapat készítette, mint Az élet fáját, ha bejött az a komótos, lírai, melankolikus film, akkor annak a fekete-fehér változata is tetszeni fog. 

Jobb angyalok (2013) előzetes

4. Jacky a nők országában (2014)

Charlotte Gainsbourgot nemrég Lars von Trier A nimfomániásában láthattuk, de az új filmje sem nevezhető átlagosnak. Egy képzeletbeli országban járunk, a Bubunne-i Népi Demokratikus Köztársaságban. Ebben az országban a nők vannak hatalmon, a férfiak meg otthon vezetik szépen a háztartást. És persze csadorban járnak, nehogy szegény nőknek bűnös gondolatai támadjanak. Ha valakinek nem tetszik valami, azt felakasztják. Nagy esemény közeleg, az ország vezetőjének lánya (őt játssza Gainsbourg) hamarosan férjet választ magának. Főszereplőnk, Jacky nagyon örülne, ha ő lenne a szerencsés, de annyi férfi álmodozik arról, hogy ő tipeghet be a palotába.

5. Joe (2013)

A Joe az egyik olyan film a Titanicon, amire mindenki kíváncsi a kultovatból. Ez lehet ugyanis Nicolas Cage nagy visszatérése a jó filmekhez és annyi szégyenletes szerep után tulajdonképpen magához a színjátszáshoz. A helyszín az amerikai dél, a rendező az Ananászexpressz és a Prince Avalanche - Texas hercege készítője, David Gordon Green. Cage egy balhés exbörtöntölteléket játszik, aki találkozik szerencsétlen sorsú fiúval (Tye Sheridan, akit már láthattunk Matthew McConaughey-val a Mudban) és védeni kezdi a srácot. Ez eddig nem túl eredeti sztori, de akik már látták, ünneplik a Joe-t.

Joe (2013) előzetes

6. Vakon (2013)

Ingrid nemrég vakult meg, író, úgyhogy azelőtt sem volt szegényes a fantáziája, hogy elvesztette a látását. Most viszont egyre több kényszerképzel gyötri: a férje talán el sem megy otthonról, csak úgy tesz és titokban figyeli őt, vagy éppen a szeretőjével csetel, miközben ő gyanútlanul üldögél mellette. Mielőtt teljesen begolyózna, megismerkedik két szomszédjával, egy magányos nővel és egy pornórajongó férfival. Ők hárman képesek osztozni egymás sorsában. Már ha a szomszédok tényleg léteznek. A Vakon forgatókönyve díjat nyert a Sundance Fesztiválon, az első kritikák szerint felkavaró élmény.

7. Tom a farmon (2013)

Xavier Dolan még csak 25 éves, de már kultrendezőnek számít, a Tom a farmon a negyedik filmje. Eddig főleg a saját életével, szexualitásával kapcsolatos filmeket készített, most viszont egy pszichothrillert rendezett. A főszereplő ebben a filmben is ő: Tomot játssza, aki volt pasija temetésére kénytelen vidékre utazni. Az elhunyt anyja azt sem tudja, hogy a fia meleg volt, a bátyja pedig arra kényszeríti Tomot, hogy össze-vissza hazudozzon, nehogy kiderüljön az igazság. És ez még csak a kezdet, Tomot rendesen kezelésbe veszi a szadista testvér. Akik látták az Eden Lake - Gyilkos kilátásokat, tudják, hogy milyen kemény tud lenni, ha a vidékiek elkapják a városiak tökét.

Tom a farmon (2013) előzetes

8. Fekete leves (2014)

A Fekete leves-ről az egyik főszereplő, Nagy Zsolt azt mondta az Indexnek, hogy "az volt a feladat, hogy improvizáljunk. Filmen. Teljes jeleneteket, semmi előre megírt szöveg, zűrzavaros történetvezetés, állat tempóban leforgatva". Ez talán kicsit ijesztően hangzik, de ők ketten csinálták a Zuhanórepülésben-t is, ami nem lett rossz film. A Fekete leves-ben egy anyagi gondokba keveredett DJ akar könnyű pénzt csinálni, amihez a diliházban ülő haverját és annak társait hívja segítségül egy pénzrabláshoz. A filmben mindenki ingyen, lelkesedésből dolgozott és Nagy Zsolt mellett láthatjuk Máté Gábort, Szabó Simont, és Vágvölgyi B. Andrást is.

fekete1

9. Halhatatlan szeretők (2013)

Éppen ideje volt, hogy valaki visszaszerezze a vámpírfilmeket a kamaszoktól. Hogy ez a valaki Jim Jarmusch lett, a főszereplője pedig Tilda Swinton, az még jobb. Jarmusch vámpírjai többszáz éve szerelmesek, bár most egyikük Tangerban, a másik meg Detroitban él. Aztán a nő felkeresi a férfit, hogy újra közösen éljék csodás, művészetekben tobzódó, a hétköznapok pitlák problémáitól mentes éjszakai életüket. De felbukkan a nő húga, és mindent felborít. Ha csak feleannyira lesz szórakoztató és okos, mint amilyen az Interjú a vámpírral volt, már megéri. Ezzel a filmmel zárul majd a fesztivál, de ajánlunk még valamit.

Halhatatlan szeretők - előzetes

10. Az ismeretlen Jancsó

A fesztivál külön szekcióval emlékezik a nemrég meghalt Jancsó Miklósra. Az ismeretlen Jancsó címet viselő részben három játékfilmet, az Omegával készített koncertfilmjét, és néhány Jancsó-rövidfilmet lehet megnézni.

JELENLET 1