Meghalt Mickey Rooney

2014.04.07. 08:48 Módosítva: 2014.04.07. 09:55

Tegnap éjjel, 93 éves korában meghalt Hollywood egyik legendás színésze, Mickey Rooney. Ő volt a legfiatalabb színész, akit Oscar-díjra jelöltek a La Conga című filmért begyűjtött jelölésekor mindössze 19 éves volt. Pályafutása alatt összesen négyszer jelölték Oscar-díjra.

Rooney gyerekszínészből lett a világ egyik legsikeresebb és legjobban fizetett színésze, gyakorlatilag az egész életét a kamerák előtt töltötte, még idén is forgatott volna két filmet. Karrierjét másfél évesen kezdte, akkor szerepelt először szülei zenés kabaréjában. A nemzetközi ismertséget az 1944-es, A nagy derby című film hozta meg neki, amiben Elizabeth Taylor oldalán játszott. De játszott Francis Ford Coppola Feketevillám című filmjében is, idősebb korában pedig Ben Stiller oldalán tűnt fel az Éjszaka a múzeumban című filmben. Az 1920-ban született Rooney 1965-re már 200 filmben szerepelt, és mintegy 3 milliárd dollár vagyona volt. Élete során több, mint 300 filmben játszott. Laurence Olivier egyszer úgy utalt rá, mint Amerika valaha volt, legnagyobb filmszínésze. A sikerei ellenére Rooney azt nyilatkozta, túl gyorsan kellett felnőni, túl sok mindent történt vele, és 30 éves korában már úgy érezte magát, mintha 100 éves lenne.

Rooney összesen nyolcszor nősült, egyszer Ava Gardnert vette el. Amikor egyszer megkérdezték tőle, elvenné-e újra a feleségeit, azt mondta abszolút. "Mindegyiket nagyon szerettem." Ennek ellenére vagyona nagy része a volt feleségeinek fizetett tartásdíjakra úszott el.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport