A Viktoria nyerte a Titanic fődíját

2014.04.13. 10:55

Maya Vitkova bolgár írónő első filmje, a Viktoria nyerte a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós Hullámtörők díját a háromtagú zsűri (Szász János filmrendező, Santa Lingeviciute, a vilniuszi filmfesztivál művészeti igazgatója és Andy Starke brit producer) ítélete szerint.

Viktoria

A film története szerint a Nyugatról álmodozó Borjana nem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke. Azonnal kikiáltják az Évtized Gyermekének, ám az európai kommunizmus bukásával Viktoria aranyéletének is vége szakad. A film egyszerre anya-lánya történet és szarkasztikus humorú, filozófiai tanmese, mely szélesebb történelmi perspektívából mutatja a múlt eseményeit. 

A zsűri az izlandi Benedikt Erlingssonnak rendezői különdíjat ítélt a Lovak és emberek című alkotásáért. A diák zsűri a finn Dome Karukoski Oroszlánszív című filmjét találta az Európai történetek szekció legjobbjának, a közönségdíjat pedig az Optimisták című norvég dokumentumfilm vitte el.

Lovak és emberek