A jelmez kicsit szorít

2014.04.13. 19:52
Scarlett Johansson ismét belepréselte magát a fekete dominajelmezbe, hogy Amerika Kapitány oldalán kiosszon pár pofont a gonoszoknak. Hollywood egyik legtehetségesebb színésznőjével a Tél Katonája londoni premierje előtt beszélgettünk karakterfejlődésről, fájdalmas akciójelenetekről és a szuperhősfilmek sikerének titkáról.

A Fekete Özvegy testhez álló fekete bőrruhája helyett Scarlett Johansson szolidan lófarokba fogott hajjal, sötétkék nejlonblézerben és retró buborékmintás blúzban lépett be a londoni Dorchester szálloda interjúk számára kijelölt lakosztályába, melyből ideiglenesen eltávolították az ágyat. Tekintetem önkéntelenül a hasára vándorol, hiszen az elmúlt hetekben mással sem volt tele a sajtó, csak Johansson terhességének hírével. A laza blúz azonban nem árul el semmit, és én sem akarok vájkálni a magánéletében. Arra azért kíváncsi vagyok, milyen érzés volt felölteni a Fekete Özvegy legújabb jelmezét?

“Nem vészes. Az én jelmezem kényelem szempontjából nem annyira problematikus, mint a fiúk közül egyik-másiknak. Olyan, mint egy búvárruha.” — magyarázza készségesen, majd vázolja minden nő leginkább félve várt élményét, a ruhapróbát. “Mindig rettegek, amikor legelőször felveszem, hogy úristen, milyen lesz. Aztán behunyom a szemem, felrántom a cipzárt, és kifújhatom a levegőt: jó rám. És akkor már csak reménykednie kell az embernek, hogy a következő öt hónapban így is marad.”

Udvariasan nem feszegetem tovább a kérdést, mely azonban komoly fejfájást okozott a stábnak. A következő Bosszúállók-film, az Ultron korának forgatása ugyanis alig egy hónapja kezdődött, és Johansson jeleneteit kénytelenek voltak előrevenni terhessége miatt. Egyelőre még biztosan belefér a szűk bőrruhába, a veszélyesebb akciójelenetekben azonban várhatóan kaszkadőr helyettesíti a színésznőt.

Amerika kapitány: A tél katonája (magyar szinkronos előzetes)

A Tél Katonája forgatásán szerencsére még nem merültek fel ilyen problémák. Mint meséli, imádta szerepe fizikalitását. “Színészként az ember teste csupán eszközeinek egyike, és ezek a filmek komoly kihívást jelentettek számomra, eljuttattak fizikai képességeim határáig és azon túl is. Imádom ezt, úgy érzem, hogy valami újat értem el. Fájdalmas, de egyben igen szórakoztató is” — mondja Johansson, akinek karaktere Tony Stark asszisztenséből hirtelen szuperkémmé avanzsált. Mennyiben fejlődött a karakter az előző filmhez képest?

“Amikor először aláírtam a Vasember 2-re, a karakterem az idő java részét civil álruhában töltötte, egyfajta szexi gyalogként. Valódi kilétét csak a film végén fedik fel, és a Marvel és Jon Favreau azt remélték tőlem, majd idővel mélységet adok a figurának. Rengeteg ötletem volt a múltbéli traumáival kapcsolatban, és a szürke területet illetően, amelyben mozog” — mondja Johansson, aki a Bosszúállók csapatának egyetlen női szuperhősét alakítja. A Fekete Özvegy legalább annyira okos és erős karakter, mint Amerika Kapitány, és talán még szórakoztatóbbak is a poénjai, mégis egyedüli nőként csatlakozott a Bosszúállókhoz. Remélhetünk nemek közti egyenlőséget a szuperhősök világában?

“Változik azért a helyzet, a Bosszúállók 2-ben rengeteg olyan női karakter érkezik, akikre Joss (Whedon) teljesen rá van izgulva” — mosolyog. Egyiküket már a Tél Katonája stáblistájának végén is láthattuk, Elizabeth Olsen a Skarlát Boszorkányt alakítja majd, és azt is lehet tudni, hogy játszik a filmben a koreai szupermodell és színésznő, Claudia Kim is. “Elég komoly színésznők, és rendes, kövér szálakat kapnak a történetben. Nagyon örülök annak, hogy most ez a tendencia” — véli Johansson, aki azt sem zárja ki, hogy a Fekete Özvegy idővel saját filmet kap.

“Volt róla szó” — fogalmaz diplomatikusan. “Érdekes lenne jobban kibontani a figurát, bár a Bosszúállók 2-ben többet is megtudunk sötét múltjáról. Muszáj volt érzéketlenné tennie magát, elvesztenie emberiességét, hogy képes legyen megtenni a tőle elvárt dolgokat, ám most talán felszínre kerülnek benne a múlt traumái. Szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy zsoldosként csak parancsokat teljesített, soha nem ő hozta a döntéseket. Most meg olyan, mintha kihúzták volna alóla a szőnyeget. Érdekes lenne folytatni ezt a vonalat, de egyelőre csak a fejemben létezik a koncepció.”

Arról, hogy a tervekből mi valósul meg, nem Johansson dönt, hanem a stúdió. De vajon mennyire más egy Amerika Kapitány-filmet forgatni, mint egy kis költségvetésű független filmet?

ca-the-winter-soldier-pict04
Fotó: Walt Disney Pictures' Captain America: The Winter Soldier

“Minden film más. Dolgoztam már kicsi filmeken, melyeket nagynak éreztem, nagy filmeken, melyeken egészen intim volt a hangulat, nagy filmeken, melyek óriásit buktak, és kicsiken, melyek befutottak, és ezek ellenkezőjét is megtapasztaltam már. Nem tudom, mitől függ, mindegyik egészen más. A filmezés minden aspektusa nehéz. Nem teszi könnyebbé a nagy költségvetés, és nem kisebb vagy nagyobb a színészekre nehezedő nyomás sem. Minden relatív” — teszi hozzá.

A Marvel-filmek átütő sikerére szerinte egyszerű a magyarázat: az emberek imádják az akciófilmeket. “Ilyen a Csillagok háborúja vagy az Indiana Jones is, saját univerzummal rendelkező filmek ezek, és meg tudják szólítani a közönséget, mivel remek szórakozást kínálnak. Néhány órára megszökhetünk a valóságból és hátradőlve élvezhetjük a mesét. Most ilyenek a szuperhősfilmek, ez a divat. A nagy kasszasikerek is lehetnek menők!” — mondja kicsit dacos mosollyal, és ebben a pillanatban tényleg elhiszem neki, hogy boldog a Fekete Özvegy szerepében. Még ha a jelmez egy kicsit szorítja is.