Néhány magyar filmes azért ott lesz Cannes-ban

2014.04.23. 10:48

Gyárfás Eszter producer, a Viharsarok című meleg focis film készítője képviseli Cannes-ban Magyarországot a Producer on the Move programban. Szintén magyar vonatkozás, Szlovákiából is magyar résztvevő érkezik, Prikler Mátyás. 

A European Film Promotion nevű filmes szervezet minden évben 24 producert választ ki Európa országaiból, hogy a Cannes-i Filmfesztivál ideje alatt mindenféle együttműködésbe kezdjenek, azaz nemzetközi szóval élve: netwörköljenek. Az Európai Unió MEDIA programja finanszírozza az egészet, de az együttműködő partnerek között van az európai művészfilmes csatorna, az ARTE és Eurimages is. Az egész arra jó, hogy producerek kapcsolatba kerülnek, amit következő projektjükben tudnak kamatoztatni, a korábbi évek résztvevői eddig összesen 17 koprodukciót hoztak össze. 

Az idei résztvevők között Magyarországot Gyárfás Eszter, a Viharsarok című melegfilm alkotója képviseli, a Proton Cinema producerét a szabályok értelmében az EFP magyar delegálója, azaz a Magyar Filmunió és a Magyar Nemzeti Filmalap választotta ki. Szlovákiából is egy magyar filmes érkezik, ő Prikler Mátyás filmrendező, akit itthon a Köszönöm, jól című magyar-szlovák együttélésről szóló filmjéről ismerhetünk, mi is interjúztunk vele. Most egy Slovakia 2.0 című film producereként válogatták be, ez egy Magyarország 2011-hez vagy Nekem Budapesthez hasonló kollaboráció, amelyben szlovák rendezők (illetve Kerekes Péter személyében egy magyar is)  mesélnek a mai Szlovákiáról. Prikler már nem először megy Cannes-ba, diplomafilmjét, a Köszönöm, jól-t a  vizsgafilmeket bemutató Cinefondation ugyanabban az évben válogatta be, amikor mi magyarok az Itt vagyokkal nyomultunk. Prikler egyébként Hajdu Szabolcs készülő filmjében, a Délibábban is részt vesz producerként