2 milliárd dollárt fog kaszálni a Star Wars 7?

2014.04.30. 12:30

Elképesztő mennyiségű Star Warsos hír, álhír, pletyka és találgatás árasztotta el a netet, hiszen közeleg május 4., ami évek óta félhivatalos Csillagok háborúja-emléknapnak számít.

Íme a legforróbb és legfontosabb Star Wars-hírek, csokorba szedve:

  • A Csillagok háborúja 7. része 2 milliárd dolláros rekordbevételt is termelhet már rögtön az első hetekben, idővel pedig lenyomhatja az évek óta listavezető Avatar 2,7 milliárdját. Legalábbis Phil Contrino, a boxoffice.com vezető elemzője szerint, aki a Wrap magazinnak beszélt erről.
  • Hasonló eredményt jósol a Cowan & Co. és az FBR Capital Markets is: a Star Wars 7 Amerikában 700 millió dollár körül fog kaszálni, a nagyvilágban pedig még nagyobbat szakíthat majd: az óriási ázsiai piac miatt 1,2 milliárd dollárt várnak a filmtől.
  • A siker titka az elemzés szerint az, hogy a lassan 40 éve milliárdos bevételeket termelő Star Wars franchise-t az ilyesmihez még George Lucasnál is sokkal jobban értő Disney-igazgatóság elképesztő méretű branddé fogja felfuttatni. 1977 óta a hat Csillagok háborúja-film az elmúlt évtizedek utánjátszásait is beleszámítva összesen 4,5 milliárt dollárnyi bevételt generált, és ugye az új részt majd mindenki meg akarja nézni, aki már látta az eddigieket.
  • Mivel az 1977 óta eladott könyvek, figurák, és halálcsillagos törülközők összesen 27 milliárd dollár bevételt termeltek, 2015-re soha nem látott mennyiségű Han Solo-uzsonnásdoboz, műanyag fénykard és rohamosztagos alsógatya fogja elárasztani a piacot. Hiszen már a Verdák nagy szemű autóival ellátott pólókkal és táskákkal sokkal többet kaszált a Disney, mint magával az animációs filmmel, miért ne csinálná meg ezt az árukapcsolást újra?
  • J. J. Abrams rendező, akit sokan már az új Spielbergnek kiáltottak ki (és tegyük hozzá: sokkal jobb geek filmeket forgat, mint a szakmából lassan kiöregedő Spielberg) a régi trilógia főszereplői, Harrison Ford, Mark Hamill és Carrie Fisher mellé leigazolta nagy öregként a Csubakkát alakító Peter Mayhew-t, a C3PO páncéljában izzadó Anthony Danielst és a törpe színész Kenny Bakert, aki tényleg beleült R2D2-be, hogy a gombjait nyomogatva belülről irányítsa.
Fotó: The Walt Disney Company
  • Max von Sydow is benne lesz a filmben (gyanús, hogy öreg Jedi mesterként, esetleg gonosz Sith lovagként), és fontos szerepet kap Andy Serkis is, aki ugye rendszeresen olyan CGI-karaktereket kelt életre, mint Gollam, King Kong, Godzilla és a Majmok bolygója főmajma, így valószínűleg most is zöld háttér előtt fog ugrálni.
  • De hogy a fiatal nézőgenerációnak ne 60 feletti színészlegendákat kelljen bámulnia, leigazolták a Star Wars 7 stábjába Oscar Isaacet (Drive, Álomháború, Robin Hood), Adam Drivert (Csajok, Lincoln), Daisy Ridleyt (A néma szemtanú) és Domhnall Gleesont (Harry Potter 7, Dredd).
  • Szerepet kap a filmben egy fiatal fekete színész is, az eddig csak sorozatokban játszó John Boyega, aki ha van Isten, Lando Calrissian fiát fogja alakítani, mivel a hardcore rajongók keveslik a fekete szereplőket (és mellesleg a női karaktereket is).
  • Az biztos, hogy J.J Abramsék kihajították az eddig ismert Star Wars-kánont, az úgynevezett Expanded Universe-t, azaz a videojátékokból, könyvekből és képregényekből megismert Thrawn admirálist, Asókát, a yuzzumokat meg a Solo-család gyerekeit, és a folytatást ezek figyelembe vétele nélkül készítik el.
movies-star-wars-actors-then-and-now-3
Fotó: Lucasfilm Ltd. / Rex Features

További hírmorzsák az elmúlt néhány napból:

  • A Deadline szerint a 7. rész főleg az öreg Han Solóról fog szólni, hiszen Harrison Ford a legismertebb színész a szereplőgárdában.
  • Több neves magazin újságírója azon akadt ki, hogy meglepően kevés a női szereplő a Star Wars 7-ben. A Cosmopolitan, az Io9, a Chicago Now, a BadAssDigest, a Wired és a Daily Dot is leközölt már egy-egy morgolódó cikket "Leia nem elég!" vagy épp "Hol vannak az űrcsajok, mikor a Föld lakosainak fele nő?!?" címmel.
  • Adam Driver a Popwatch tippje szerint valószínűleg Palpatin császár klónját fogja alakítani. De mindenképpen valami rosszfiút.
  • Szintén Popwatch-tipp: Oscar Isaac sokáig a gonosz szolgálatában áll majd, de aztán megjavul.
  • Andy Serkis pedig egy Jabba-szerű, hutt gengszterfőnököt, aki megkeseríti a Birodalommal épp hogy leszámolt Felkelők életét. Vagy ő lesz az orgyilkos droid, IG-88, esetleg minden egyes szörny a Millenium Falcon társalgójában lévő holosakktáblán.
  • Daisy Ridley állítólag Han és Leia lányát alakítja majd (a kidobott kánonban mondjuk pont volt ilyen szereplő, Jaina Solo).
  • A Csillagok háborúja-fanok legnagyobb bánatára azonban semmi hír nincs arról, hogy Scarlett Johansson megkapná Luke csaja, a fénykardos fejvadásznő, Mara Jade szerepét, így ezek a kamuplakátok csak rajongói ábrándok maradnak: