Megnéztük, hol álmodozott Luke Leia hercegnőről

2014.05.04. 10:32
Elképesztően hangulatus tunéziai Tatuin-túrával ünnepelte meg a hazai újságírószakma a Star Warst: bementünk Owen bácsi és Beru néni házába, ugyanott fetrengtünk a porban, ahol a fejbe vágott Luke Skywalker, majd végigjártuk a Csillagok háborúja és Az elveszett frigyláda fosztogatói sziklakanyonját. Tudta, hogy mindenkinek ment a hasa a Star Wars '76-os forgatásán és hogy E.T. valójában a Szaharában született?

Tunéziába mindenki azért utazik el, hogy egy teljes hétig valamelyik tengerparti luxushotelben héderezzen. Ahonnan talán eltevegel a legközelebbi oázisig, fél napig a Dakar-ralisokat utánozza a dűnék között egy bérelt quaddal, aztán alkudozni kezd egy tízéves berber kisgyerekkel, hogy a színes sivatagi homokkal töltött üvegcséjét 20 helyett 10 dinárért adja oda szuvenírnek, majd szépen összecsomagol és hazarepül. Pedig Tunézia ennél sokkal érdekesebb, különösen azoknak, akik olyan fanatikus Csillagok háborúja- és Indiana Jones-rajongók, mint én.

Hiszen ki ne akarna ugyanazon a helyen állni, ahonnan Luke bámulta a Tatuin lenyugvó ikernapjait, megnézni, hol lőtték le R2D2-t a fémhulladékot guberáló jawák, és azt, hogy melyik kanyonban fenyegette meg Indiana Jones a nácikat a Frigyláda felrobbantásával? Ezek mind olyan élmények, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen filmbuzi bakancslistájáról sem.

De miért május 4. a hivatalos Star Wars-ünnep?

Mert egy német tévés tolmács a széria kulcsmondatát, a May the Force be with you! ("Az erő legyen veled!") elköszönést úgy fordította le egy George Lucas-interjú után, hogy Május 4-én találkozunk! ("May the 4th be with you!")

A tunéziai turisztikai iroda idén összefogott a tuniszi és a nürnbergi Csillagok háborúja-rajongókkal, hogy néhány magyar újságíró egy rakás jelmezes fannal ünnepelhesse meg a május 4-i Star Wars-napot, előtte és utána pedig bejárhassa a Star Wars-filmek összes sivatagi forgatási helyszínét.

Itt álmodozott Luke a nagy kalandról

Bár a Szaharában napközben 30 fok van, és a szél folyton homokot szór az ember szemébe, a ruhája alá meg a fogai közé, a Tatuin-túra még így is ezerszer jobb szórakozás, mint ötvenedjére is újranézni a díszdobozos Star Wars-gyűjtemény összes werkfilmjét. A túrán ugyanis a szemünk előtt elevenedik meg az 1977-es, klasszikus Csillagok háborúja. A kietlen semmi közepén járkálva mi is azonnal megértjük, hogy a történet főhősének, a farmerlétbe beleőrülő Luke-nak miért volt olyan nehéz döntenie az amúgy jó fej nevelőszülei mellett melózás és egy bajba jutott hercegnő kalandos megmentése között.

Luke tipródását a film híres ikernapos jelenete ragadja meg a legjobban, amit George Lucas 1976 májusában vett fel a nyugat-tunéziai Tozeur mellett, a semmi közepén, egy kiszáradt sóstó medrében. A szomorkodó Skywalker-fiú itt épp túl van egy családi veszekedésen: Owen bácsi és Beru néni nem engedte meg neki, hogy beadja a jelentkezését a Birodalmi Akadémiára, így esélye sem maradt, hogy olyan vagány űrpilóta legyen, mint a legjobb haverja, Biggs Darklighter.

Tunézia legismertebb látképe: a szomorú Luke és a Tatuin ikernapjai
Tunézia legismertebb látképe: a szomorú Luke és a Tatuin ikernapjai
Fotó: The Kobal Collection / Lucasfilm/The Walt Disney Company

Owen bácsiék házának igluszerű formáját a klasszikus tunéziai építészet ihlette: Lucas egyszerűen beleszeretett a Nefta és Dzserba környékén álló, félig a hűvös földbe süllyesztett, fehérre meszelt, kupolás épületekbe. A ház ma is ott áll a sivatagban, és bár az idő és a homokvihar többször is megtépázta, az önkéntes Star Wars-fanok rendszeresen rendbe hozzák, hogy minden rajongó elkészíthesse mellette a saját mókás fanvideóját vagy animgifjét. Mint amilyen ez is:

Vagy ez:

Star Wars

Átok ült a tunéziai forgatócsoporton

George Lucas rettenetes körülmények között kezdte el forgatni 1976 tavaszán Tunéziában régi álmát, a Flash Gordon képregényekből, Burroughs Marson játszódó John Carter-könyveiből, Herbert kultikus Dűnéjéből és Kuroszava szamurájfilmjeiből összedrótozott Star Warst.

  • májusban egy 50 éve nem látott erejű vihar csapott le a Szaharára, és azonnal szétkapta a Londonban drága pénzen legyártott díszleteket, többek között a fémgyűjtögető jawák lánctalpas monstrumát
  • a rendszeres homokviharok összekarcolták a kamerák lencséit
  • a fél stábot hasmenés gyötörte
  • a C3PO-t alakító Anthony Danielsnek iszonyú nehéz volt az aranypáncélja, folyton kék-zöld foltok tarkították, és alig tudott mozogni benne
  • az D2D2-t távirányítással vezérlő rádióelektronika használhatatlan volt, mert csak a tunéziai rádiót lehett rajta befogni
  • a törpe bábos, Kenny Baker ekkor vállalta be, hogy ő maga ül be a robotba, és irányítja belülről, de a szerkezet olyan hangos volt, hogy sosem hallotta, mikor akarja Lucas leállítani a jelenetet, ezért mindig egy asszisztensnek kellett odarohannia R2D2-hoz, hogy egy kalapáccsal ráüssön a droid fejére
  • a forgatással jelentős csúszásban lévő Lucas végül fapados módszerrel vette fel R2 sivatagi jelenetét: ő maga húzta végig a kis droidot a dűnék közt, egy homokba rejtett zongorahúrral

Hol van Obi-Wan?

Luke házához hasonlóan izgalmas Star Wars-helyszín a Tozeurtól nem messze fekvő Sidi Bouhlel hasadék, is, amit ma már mindenki csak Star Wars kanyonként emleget.

20140502 115413

Itt készült többek között az a jelenet is, amiben az R2D2 eltűnése miatt aggódó Luke és C3PO egy terepsiklóval a kis droid után mennek a buckalakók veszélyes birodalmába.

kanyon
Fotó: Lucasfilm / 20th Century Fox

Luke és a droidok végül valóban ebben a kanyonban találkoznak Obi-Wannal, aki a legjobbkor jön segíteni nekik. A gaz buckalakók ugyanis leütötték a tatuini parasztgyereket, és már elkezdték alkatrészenként ellopni Owen bácsi terepsiklóját. Az öreg Jedi-mester ekkor mutatja be a kézrátétellel gyógyítós trükkjét:

lukeheals
Fotó: Lucasfilm Ltd. / 20th Century Fox

A jelenetben látható nagy kő és a háttérben lévő barlang alapján nem volt nehéz megtalálni, hol fekhetett Luke, bár az tényleg elég vicces látvány volt, hogy a '77-ben még kopár kanyon azóta zöldbe borult a sziklák közt csordogáló víznek köszönhetően.

output SMRj6w.gif
Fotó: Szűcs Gyula / Index

A nácik is Tunéziába vitték a Frigyládát

Azt mindenki tudja, hogy Tunéziában forgatták a Csillagok háborúja tatooine-i jeleneteit, de arra már jóval kevesebben emlékeznek, hogy Lucas a Star Wars után 3 évvel országos cimborájával, Steven Spielberggel is visszatért még Tunéziába. Itt vettek fel ugyanis több Egyiptomban játszódó jelenetet, és a filmvégi, eldugott Földözi-tengeri szigeten zajló szertartást is. Azt a részt például, amikor Indy egy rakétavetővel akarja felrobbantani a nácikhoz került Frigyládát, pont ugyanabban a kanyonban forgatták, ahol korábban R2-t megtámadták a javák, Obi Wan pedig elzavarta őket az eszméletlen Luke mellől.

A Tatooine-túrán végig titkoltam, hogy az Indiana Jones-filmket mindig is jobban szerettem a Csillagok háborúja-tirlógiáknál. Szerencsére a kanyonban összeverődött, német és holland Star Wars-rajongókból álló zarándokcsoportban is volt két hozzám hasonló, inkognitóban utazó Indy-fan, így amikor épp tetőfokára hágott a "Pózolj a pöcsödre célzó rohamosztgaossal!"-őrület, gyorsan leléptünk a többiektől, és megkerestünk egy kultikus Frigyláda-helyszínt.

357
Fotó: Paramount Pictures / Luacasfilm

Nem sok időnk volt a titkos küldetésre, így pillanatok alatt kellett belőnünk a helyet, ahonnan Harrison Ford a rakétavetővel fenyegette rivális régésztársát, Dr. Belloq-t és nácik okkult különítményét. A beanozosításban végül a kanyon alján lévő, rombusz formájú szikla segített: a filmben is emellett álltak meg a zászlóhordozó nácik a Frigyládával.

Így már meg lehetett találni a sziklafalon is azt a helyet, ahol Harrison Ford állt, és még pont volt annyi időnk a visszaindulás előtt, hogy Imanuel beálljon pózolni pár mobilos fotó erejéig, egy Star Wars-rajongóktól kölcsönvett kamupuskával imitálva a rakétavetős Indyt.

Mindenki fosott a Frigyláda forgatásán

Az 1976-os Star Wars tunéziai forgatásához hasonlóan a '81-es Indiana Jones készítése alatt is történtek érdekességek:

  • Például az összes stábtag megbetegedett az ottani ételtől.
  • Kivéve Spielberget, aki nem hódolt a helyi gasztrokultúrának, inkább Angliából hozatott magának Spaghetti-O's konzerveket.
  • John Rhys-Davies viszont, aki Indy legjobb barátját, Sallah-ot alakította, a kivégzéses jelenete felvételekor (ami végül nem került bele a filmbe, csak a werkvideókon látható) már olyan rosszul volt, hogy belefosott a jelmezébe.
  • Az elszabadult náci szuperrepülő az egyik felvételnél átment az épp bunyózó Harrison Ford lábán, és fájdalmas ínszalagszakadást okozott a színésznek. Ám a hős Indy ahelyett, hogy kórházba ment volna, csak egy kis jeget kért a lábára, és folytatta tovább a munkát.
  • Ilyen brutális körülmények között annyira stresszes lett a stábnak a tunéziai forróságban forgatni, hogy Spielberg a hathetesre tervezett munkát végül négy és fél hétre rövidítette le.
  • Harrison Ford feleségéenk, Melissa Mathisonnak viszont pont Tunézia hozta meg a hírnevet: eredetileg csak kiutazott megnézni, hogyan veri le a férje az okkult nácikat, másnap meg már az E.T. forgatókönyvét tervezgette. Spielberg ugyanis éjszakánkénta a hullócsillagokat bámulta,  ekkor jutott eszébe egy űrlénymozi, a csúnya kis E.T.-vel és a hazajutásában segítő, álmodozó kissráccal a főszerepben.