Rohamosztagosok szállták meg a Szaharát

starwarsmosespa
2014.05.09. 11:56 Módosítva: 2014.05.09. 13:09
30 fanatikus német Csillagok háborúja-rajongóval és egy maroknyi újságíróval ünnepeltük meg Tunéziában a május 4-i Star Wars-napot, a rákövetkező napokban pedig bejártuk a filmek kultikus forgatási helyszíneit. Mennyi pénzért alhatunk Luke Skywalker szobájában? Tényleg létezik idiótább Star Wars-szereplő Jar Jar Binksnél? Mit árulnak valójában Mos Espa főterén? Itt a Tatuin-túra második része.

Évtizedek óta köztudott, hogy Lucas Tunéziában forgatta le az '77-es Csillagok háborúja és az 1999-es Baljós árnyak tatuini jeleneteit a hasmenéstől és homokviharoktól szenvedő stábjával, sőt, még a '81-es Frigyláda is félig itt készült. A díszleteket azonban vagy lebontották, vagy hagyták, hogy bekebelezze a Szahara. Szerencsére pár éve igazi hagyománnyá nőtte ki magát, hogy a világ Csillagok háborúja-rajongói összegyűlnek Tunéziában, és önerőből csinosítják ki Luke Skywalker igluját vagy Mos Espa Patyomkin-faluját.

Fotó: Szűcs Gyula / Index

Idén először ráadásul mindez szervezett keretek között zajlott: a tunéziai és a nürnbergi Csillagok háborúja-rajongók a tunéziai turisztikai hivatallal közösen szervezték meg az I. Nemzetközi Star Wars Fesztivált, és az El Camino-zarándoklatnak is beillő Trip to Tatooine 2014 emléktúrát.

Zarándokút a Star Wars-kanyonba

Bár a kedvenc tunéziai forgatási helyszínem Luke Skywalker igluja volt Tozeur mellett, a semmi közepén, tény, hogy a szintén errefelé található Sidi Bouhlel hasadék sokkal több látnivalót ígér a Star Wars-rajongóknak. Itt lőtték ki ugyanis a jawák R2-t, itt ütötték le a buckalakók Luke-ot, és itt mutatta meg az öreg Ben Kenobi Luke-nak a bűnös Mos Eisley-t ugyanannak a sziklának a tetejéről, aminek a tövében pár évvel később már a nácik masíroztak a frigyládával. (A völgyben felvett, konkrét Star Wars- és Indiana Jones-jelenetekről a korábbi cikkünben írtunk bővebben). 

A ma már inkább csak Star Wars-kanyonként emlegetett Sidi Bouhlel pont olyan a rohamosztagos jelmezben masírozó rajongóknak, mint egy mekkai zarándoklat. Hiába voltak itt már a korábbi években is a németek, most is pont ugyanolyan lelkesedéssel fotózgatták egymást, játszották újra a film klasszikus jeleneteit, bábozgattak a méregdrága akciófiguráikkal, és gyűjtögették üvegcsébe a szent tatuini föld homokját, mint amikor először pillantották meg a hasadékot.

Sokáig értetlenül bámultam, hogy az összesereglett rajongók miért videózzák röhögve egy dagi Lázadó pilóta és Super Mario szerelemgyerekét, akinek folyton meg kellett állnia szelfiznie valakivel. Főleg mert órákig rohangált a 30 fokos katlanban egy narancssárga kezeslábasba öltözve, a hóna alatt egy zöldségaprító gépet szorongatva, miközben az idióta álbajuszát csak az Erő tartotta a helyén.

A németek végül vigyorogva elmondták:

ez a szereplő nem a dagi felkelő, Biggs, hanem az őstrilógia Jar Jar Binkse, Willrow Hood!

Aki nagyjából fél másodpercre látszódik A Birodalom visszavágban, amikor átfut a képernyőn Felhőváros megszállásakor.

Ő a Star Wars-univerzum legidiótább karaktere

Bár feketeöves Csillagok háborúja-rajongónak tartom magam, be kell vallanom, sohasem hallottam még Willrow Hoodról. Szerencsére a német rajongók kisegítettek: ő a hírhedt Ice Cream Maker Guy, azaz a fagyikészítő fickó, aki rendszeresen kiütéssel nyeri meg a "Ki a Star Wars legfeleslegesebb szereplője?" szavazásokat.

Sajnos azt senki sem tudja, ki játszotta őt A Birodalom visszavágban, egyedül annyit jegyeztek fel róla, hogy a szerepe szerint egy gázmezőkön dolgozó bányász, akinek jó kapcsolatai vannak a felkelőkkel. Ezért amikor Vader rohamosztagosai megszállják Felhővárost, Lando pedig kiadja a parancsot a menekülésre, a hülye bajszú Willrow Hood a hóna alá csapja Lázadók adatait tároló szuperszámítógép memóriaegységét – amit a film kellékesei tényleg egy igazi fagylaltkészítő géppel helyettesítettek. A fél másodpercnyi, nevetséges rohanása annyira kultikussá tette a fagyis fickót, hogy a Star Wars-rajongók csapatostul öltöznek be Willrow Hoodnak, és jelmezes futást is szerveztek már a tiszteletére.

Hív a homok, vár a nyár

A német fanklub, valamint a velük érkező holland és belga rajongók, Imanuel és Michel (akik legalább akkora Indy-rajongók, mint Star Wars-őrültek) amúgy szinte már hazajárnak Tunéziába. A csoportból ugyanis többen a saját kezükkel renoválták Beru Larsék kunyhóját, amikor a '77-ben lerombolt, majd a Baljós árnyakhoz újjáépített iglut megmentették az enyészettől a Save the Lars Homestead kezdeményezés segítségével.

De mi is ez a Happy?

Az utóbbi idők legmókásabb zenei mémje, amit csak az nem ismer, aki egy másik bolygón töltötte az elmúlt hónapokat. Az egész őrületet Pharell Williams szabadította el a Happy című videóklipjével. Ez eredetileg a Gru 2 című fergeteges animációhoz készült, de idővel mindenki elszítette a maga utcán táncolós, turisztikai PR-filmeknek is beillő Happy-dalát, a balatonőszödiektől kezdve a Tátra bikinis szlovák bombacsajain át a zimbabwei katonákig.

Sokan pedig már idén márciusban is itt voltak, hogy egy-egy Boba Fett-páncéllal vagy pocakos Jedi mesterrel segítsenek be a tunéziai Star Wars klubnak leforgatni minden idők egyik legviccesebb Csillagok háborúja-videóját, a Happy Star Warst:

Újranéztük a Star Warst a sivatag közepén

A Csillagok háborúja bűntanyája, Mos Eisley annak idején Dzserba szigetén épült fel, de a díszlet mára nem maradt meg. Megmaradt viszont a rajongóknak a Nefta melletti Mos Espa, ami ugyan a gyűlölt Baljós árnyakhoz készült, de a kupolás épületeivel és a párologtató gépezeteivel a mai napig lenyűgözően autentikus helyszín, ami buliközpontnak sem utolsó. A zegzugos utcákat járva könnyen beazonosítható Sebulba kedvenc kocsmája, vagy Wattoo szerelőműhelye, ahol a kis Anakin Skywalker szerelgette a robotokat, még mielőtt szőke kisfiúból szuszogó zsarnokká nem változott.

A patyomkin Mos Espa főterén persze nincs akkora élet, mint a filmben. Antigravitációs ócskavasak és maguk alá rondító CGI-szörnyek helyett csak néhány arab bazáros kínál horror áron sivatagi rózsát, tevefog talizmánt és Star Wars feliratú üvegcsékbe töltött színes homokot, Darth Vader-pólók árusítására viszont nincs engedélyük. A hatalmas üres tér viszont kiválóan alkalmas arra, hogy a Star Wars-rajongók projektoros éjszakai filmvetítést szervezzenek, jelmezes felvonulókkal és óriásvászonnal, ami legalább olyan szórakoztató, mintha mi a pilisborosjenői várdíszletben rendeznénk Egri csillagok-bulit, újrajátszott ostrommal és Jumurdzsák-hasonmásversennyel.

Érdekes amúgy, hogy míg a német fanok többsége egyfajta szent szertartásnak, belterjes bulinak fogta fel a Tatuin-túrát, ahol az újságírók folyton csak bezavarnak a „Pózolj te is Leia hercegnővel!”-fotósorozatba (Vader nagyúr konkrétan elzavarta az RTL Klubot), addig a tunéziai rajongók hullafáradtan is szívesen pózolnak a kameráknak és rögtönöznek fénykardbemutatót hogy bizonyítsák: itt még az arab csajok is imádják a Star Warst.

DSC 7332.gif
Fotó: szarvas / Index (kép: Kálló Péter - Metropol)

Nem volt azonban mindig ilyen vidám az élet Mos Espában. Pár éve az egész világ arról cikkezett, hogy a díszletvárost betemetik a vándorló dűnék, de szerencsére a Save Mos Espa mozgalom tagjai (többek között a mostani Tatuin-túra résztvevői) többtonnányi homokot lapátoltak el a környékről.

Beugrottunk Beru nénihez is

Luke a '77-es mozifilmben az igluból kijövet könnyedén lekiabálhatott a kráterbe a konyhában sürgölődő Beru néninek. Nekünk viszont fél napot kellett ezért terepjáróznunk: a jól ismert kajálós jelenet ugyanis, amiben Owen bácsi nem engedi meg főhősünknek, hogy jelentkezzen a Birodalmi Akadémiára, egy földbe süllyesztett matmatai berber házban készült.

Ez ma a Sidi Driss Hotel, ahol 15 dinárért akár mi is elalhatunk egy rakás Star Wars-ereklye között, sőt, egy ócska tévén még a Csillagok háborúját is megnézhetjük, miközben a házigazdával sörözgetünk.

Sajnos azonban a szálló nagyon messze esik a nyugat-tunéziai Star Wars kanyontól és Luke iglujától. Ide már a fanatikus rajongók sem mindig zarándokolnak el, és a rogyadozó épületek megmentésére sem alakult még Darth Vader-pólós, önkéntes kőművesbrigád, pedig a 2002-es Klónok támadásához is itt vett fel Lucas egy jelenetet.

DSC 7505.gif
Fotó: szarvas / Index (kép: Kálló Péter - Metropol)

Reméljük, a Tunéziába zarándokló Star Wars-rajongók felpörgetik majd idővel a nyugati régió filmturizmusát is, és belövik végre végre Obi-Wan kunyhójának pontos koordinátáit is (nekünk nem sikerült, pedig egy teljes napunk elment rá).