A spagettiwesternt ünneplik Cannes-ban

2014.05.14. 10:43

Ötven éve, 1964-ben született a spagettiwestern műfajának egyik első és azóta is ikonikus alkotása, az Egy maréknyi dollárért című film. Ez a film zárja majd a cannes-i filmfesztivált május 24-én, ahol Quentin Tarantino kezdeményezésére Sergio Leone életére és munkásságára fognak emlékezni. A film digitálisan felújított változatát 24-én, a díjak kiosztása után vetítik. Az esemény házigazdája Tarantino lesz, aki soha nem tagadta, milyen nagy hatással volt a munkájára az olasz westernmester.

Egy maréknyi dollárért
Egy maréknyi dollárért
Fotó: outnow.ch

A film felújítási munkálatait a Cineteca di Bologna végezte, de rengetegen részt vettek benne, ennek eredményeként a Clint Eastwood főszereplésével készült film képileg és hangilag is teljesen megújult.

spagettiwestern jelölés eleinte mintegy gúnynév volt, hiszen az Olaszországban készült westernfilmek többsége alacsony színvonalú, sokszor cselekményében is irreális volt. 1964-ben indult el a spagettiwestern virágkora Sergio Leonéval és Ennio Morriconéval. Az Egy maréknyi dollárért már nemzetközi sikert aratott. A főszereplő is amerikai volt,  Clint Eastwood, akit ez a film tett világhírűvé. Ezt követte a Pár dollárral többértLeone úgynevezett „dollártrilógiájának” a második darabja (a harmadik A Jó, a Rossz és a Csúf). Másik említésre méltó klasszikus az 1966-os Django, Franco Neróval a főszerepben, aminek azután közel ötven folytatása készült, s amely – mint Tarantino említette – még a mai filmművészetre is nagy hatással van.