Elhunyt Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőr

2014.05.15. 17:28

93 éves korában meghalt Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőr, írja az MTI. Az operatőrködést egészen legalulról kezdte, laboránsként a Magyar Filmiroda Részvénytársaságnál, majd átkerült a Hunnia Szivárvány Filmlaboratóriumába. Segéd- később másodoperatőrként dolgozott, majd Eiben Istvántól és Hegyi Barnabástól tanulta ki a szakmát. Első komoly operatőri munkája a Hannibál tanár úr volt Fábri Zoltán rendezésében, majd ő fényképezte az Édes Annát, a Két félidő a pokolbant, illetve a részben a saját életéről is szóló Hogy szaladnak a fák című filmet Zolnay Pál rendezésében.

Érzékeny kameráját mindig a lényegre irányítva sallangmentes, emlékezetes képeivel, kimunkált fényhangulataival szolgálta és tette emlékezetessé azokat a filmeket, amelyeknek érdemi alkotótársa volt - írta nekrológjában a Magyar Filmszövetség, emlékeztetve, hogy Szécsényi Ferenc a Kovács András rendezte Hideg napokban szinte grafikára emlékeztetően kontrasztos fekete-fehér képvilágot teremtett.

A fekete-fehér filmezés legnagyobbjai között emlegették itthon, később gond nélkül váltott át a színes filmre, ahol szintén képes volt saját képi világot létrehozni. Dokumentumfilm-rendezőként komoly nemzetközi elismerést is kapott, az oberhauseni fesztivál díját nyerte el az 1974-es Csak egy B betűért, továbbá megkapta például a Szőts István- és a Kossuth-díjat is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport