Az amerikaiak komolyan veszik Godzillát

2014.05.16. 15:19

Mennyibe került eddig Godzilla?

A Freedom Finance kiváló infografikán gyűjtötte össze, mennyibe kerül Godzilla az adófizetőknek 1962 óta, ha csak a nevezetes épületekben esett kárt számolnánk össze. Kétmilliárd fontnál is többe, és ebben még nincsenek is benne a lerombolt lakó-, kereskedelmi- és iparnegyedek. A Sim Cityben olcsóbban megúsztuk.

freedom-finance-godzilla

Úgy tűnik, az amerikai hadsereget, a légierőt és a New York-i katasztrófavédelmet is foglalkoztatja a "mi van, ha egy 100 méter magas, a pofájából radioaktív sugarakat lövellő, szörny támad a nemzetre?"-szcenárió, és ha már így alakult, konkrét terveket is eszkábáltak a veszély elhárítására. A hadsereg esélyeiről a film katonai tanácsadója, James Dever alezredes nyilatkozott a Business Insidernek, és azt mondta, a hadsereg nagyon jó esélyekkel venné fel a küzdelmet Godzillával, mert megvan hozzá az emberanyag és a haditechnika is.

A hadsereg minden rendelkezésére álló eszközt bevetne, az F-15-ös, F-16-os és F-18-as vadászgépektől a Harrierekig. Ha ez nem lenne elég, jönnének a szárazföldi erők az M1-es Abrams tankokkal.

Dever szerint hosszú távon mindenképpen az emberek nyernének (most megnyugodtunk egy picit), de nem lenne sima győzelem, hiszen Godzilla radioaktív lehelete és az az eshetőség, hogy a konfrontációra vélhetően egy sűrűn lakott nagyvárosban kerülne sor és nem a mezőn (hóban), nagymértékben nehezíti a feladatot (értsd: kinyírni a mutáns sárkánygyíkot).

A városban természetesen a lakosság védelme lenne a hadsereg első számú feladata, így mielőtt harcba szállhatnának Godzillával, ki kellene üríteniük az egészet.

A magyar mozikban tegnap óta látható, új Godzilla-filmben egyébként főleg az amerikai haditengerészet foglalkozik Godzillával, ami Dever szerint teljesen rendben van, hiszen tengeralattjáróik, hajóik és szonárjaik a legmegfelelőbbek a nyomon követésére. A lap azt a kérdést is feltettek, hogy (és ezt most nem hiszem el, hogy leírom) ha tényleg egy amerikai városra támadna egy bazinagy, gyíkszerű lény, bevetnének-e vajon ellene nukleáris fegyvereket.

Godzilla-2014

Dever óvatosan fogalmazott, és azt felelte, hogy ha a sereg úgy véli, hogy hatásos lenne Godzilla ellen, habozás nélkül bevetnék, de a döntést ebben az esetben az elnöknek kell meghoznia, és így is csak akkor adna rá engedélyt, ha a lakosságot már evakuálták. Az alezredes szerint egy-két nap alatt végeznének a szörnnyel.

Az amerikai hadseregen belül, ha hiszik, ha nem, az egészséges mennyiségnél (0) jóval többen foglalkoznak ezzel a problémával. A War Is Boring blog írója egy fegyverszakértővel beszélt, aki azt mondta, az első lépés Godzilla megvakítása lenne. Fehér foszforral töltött robbanófejeket emlegetett, amiket helikopterekről lőnének ki a szörnyre, annyit, amennyit csak bírnak.

Ha a szeme organikus, simán megsül. Ha viszont mechanikus, akkor a foszfor hője tesz benne kárt..

Azaz, és most akkor el lehet ereszteni egy nagy, megkönnyebbült sóhajt, Mechagodzilla sem bírna az amerikai hadsereggel. Amint a vakítással megvagyunk, jöhet a gyilkos csapás, amit két B-2-es bombázó juttatna célba a hadseregnél rendszeresített, bunkerrobbantónak is nevezett távirányítású bombákkal. Ezek egyenként 13 kilogrammnyi RDX nevű robbanóanyagot tartalmaznak, és berobbantják a sziklafalat is. 

A légierő már sokkal lazábbra vett a figurát, a The Smithsonian Air and Space Magazine újságírójának kérdésére az okinawai Kadena légitámaszpont legénységének pár tagja egy videóban azt válaszolta, hogy ők bizony szétrúgnák Godzilla seggét. Ez minket annyira nem hat meg, mire ideérnek, már régen annyi lenne Hajdúdorognak. A szörny 2014-re egyébként alaposan megnőtt: míg 1954-75 között "csak" 50 méter magas volt, most a százat is veri (lásd a Mashable.com infografikáját):  

Ami New York városát illeti, a helyi katasztrófavédelem vezetőjével, Joseph F. Brunóval a New York Daily News készített interjút, aminek bevezetőjében megemlítik, hogy ugyan a sárkánygyík a Csendes-óceánon honos, mármint a filmekben, mielőtt bárki nagyon megijedne, ha netán áttenné a székhelyét az Atlantira (vagy megkerülve Dél-Amerikát, vagy csak szimplán áttörve a Panama-csatornán, majd kimért csapásokkal haladva a Mexikói-öbölben, és Floridát megkerülve felúszna New Yorkig), akkor sem katasztrofális a a helyzet, mert a New York-i kikötő meglehetősen sekély, átlagosan 5, maximum 15 méter mély, ami a 2014-es évjáratú Godzillának kb. a bokájáig érne, így már messziről lehetne látni, a veszedelmet.

Bruno szerint a Godzilla-terror tüzeket és robbanásokat okozna a városban, rengeteg áldozat maradna utána, és irgalmatlan mennyiségű törmelék. A szörny ráadásul testi szükségletekkel is bír, valaki kiszámolta, hogy naponta úgy 48 millió liter vizelettel öntözné meg a város utcáit, ami dettó nagy problémát okozna.

Amint Godzilla feltűnne az öbölben, Manhattan-alsó katasztrófavédelme beindítaná a kiürítési tervet, ami 600 000 embert tud 65 evakuációs központban és 509 óvóhelyen egyszerre elhelyezni. Az iskolákat természetesen bezárnák, a metróközlekedést leállítanák. A katasztrófavédelmi központ 160 ügynökség munkáját összehangolva irányítaná a mentést, és azonnal a szövetségi kormány segítségét kérnék. És a katonákhoz hasonlóan ő is meg van arról győződve, hogy az ember ezúttal (is) legyőzné a természetet.