Angelina Jolie szexkiborg volt 20 éve

2014.05.18. 23:09
Tavaly megmutattuk az Elm utcában meggyilkolt Johnny Deppet, a Péntek 13-ban nyakon szúrt Kevin Bacont és a többi sztárt, akik béna horrorokban szerepeltek először. De tudta, hogy John Travolta, Tom Hanks és George Clooney is csapnivaló filmekkel kezdte a karrierjét? És azt, hogy Angelina Jolie szexrobot volt, Brad Pittet pedig sorozatgyilkosnak hitték egy tinihorrorban? Összeszedtük öt hollywoodi szupersztár ifjúkori ballépését.

1. John Travolta a The Devil's Rainben (1975)

Az ötvennek látszó, de már 60 éves szcientológus sztár a világhírt meghozó Szombat esti láz-Grease-Ponyvaregény trió előtt rengeteg fércműben vállalt szerepet fillérekért. Ilyen volt például a brit horror- és sci-firendező, Robert Fuest sátánista horrorja, a The Devil's Rain is. Ebben az akkor épp 21 éves, táncoslábú Brodway-színész egy ördögimádó szektatagot alakított, akinek a film csúcsjelenetében szétolvadt az arca a szentségtelen templomba bezúduló esővíztől.

Ernest Borgnine, hülye démonmaszkban!
Ernest Borgnine, hülye démonmaszkban!

Erről a horrorról maga Travolta sincs túl jó véleménnyel, annak ellenére, hogy olyan hírességekkel dolgozhatott benne együtt kezdőként, mint William "Kirk kapitány" Shatner vagy a 2012-ben elhunyt Ernest Borgnine. A Vh1-nak adott egyik interjújában így emlékezett vissza röhögve a The Devil's Rainre:

Ó, hát az egy borzalmasan rossz film volt! Pedig egy csomó nagy sztár szerepelt benne.

Igaza volt, tényleg borzalmasan rossz horror. A se füle se farka sztori több idősíkon játszódik: valamikor a csatoskalapos amerikai puritánok máglyahalálra ítéltek egy boszorkányt, akinek a Lucifer-hívő leszármazottja (Ernest Borgnine) most bosszút akar állni a banyaégetők leszármazottján, Mark Prestonon (William Shatner) és az egész Preston-családon. A Lucifer-hívő főpap egy mexikói kísértetfaluban készül mindenféle ördögi rítusra egy csapat szektatag élén, a Prestonok azonban már nyomoznak utána. Travolta egy olyan cowboykalapos sátánimádóként tűnik fel az egyik akciójelenetben, aki már félig zombi lett a sok bizarr szertartásról, de még így is elég tökösnek érzi magát ahhoz, hogy rátámadjon Mark Preston bátyjára (Tom Skerritt). A végén persze ő is meghal. A horrorfilmesdi egyébként annyira bejött Travoltának, hogy egy évvel később a Carrie-ben is szerepet vállalt.

John Travolta legelső, gagyi horrorfilmje!

A The Devil's Rain érdekessége, hogy Anton Szandor LaVey, a Sátán Egyházának alapítója egy kámzsás főpapot alakított benne. Sőt, szakértőként is részt vett a produkcióban, hogy az összes fordított kereszt, fekete gyertya, kecskefej és pentagramma autentikus lehessen a filmben.

2. Tom Hanks a Gyilkos randevúban (1980)

Nem is gondolná az ember, hogy Travolta mellett a kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks karrierjét is egy béna horrorfilm indította el. De a Gyilkos randevú volt a bemutatkozó filmje Armand Mastroianni rendezőnek is (nem rokona Marcello Mastroianninak), aki később csupa hasonló alkotást forgatott a tévécsatornáknak, Robin Cook Inváziójától a Holtsávig.

Így nézett ki Tom Hanks 1979-ben
Így nézett ki Tom Hanks 1979-ben

Hanks 1979-ben jewfro-frizurás, ohiói színházi mindenesként érkezett meg a Gyilkos randevú New York-i forgatására (a színészkedés mellett értett a fényekhez és a díszlettervezéshez is), ahol az állandó vigyorgásával annyira belopta magát a stáb szívébe, hogy a rendező végül átíratta az epizódszerepét: nem ölte meg a sorozatgyilkos a filmben.

Tom Hanks kaszabolós horrorja 1980-ból

A Gyilkos randevú ugyanis az 1978-as Halloweennel elszabadított slasher (azaz: kaszabolós horror) őrület tipikus terméke volt: itt is egy titokzatos őrült belezte ki sorban a fiatal és dögös csajokat. Hanks az egyik ilyen lány barátját, a pszichológia szakos Elliotot alakította a filmben, a Halloween-széria gonosz ellen harcoló Dr. Loomisának tinédzser kiadásaként. A manapság már minden filmjével 20-40 millió dollárt kaszáló sztár mindössze 800 dollárt keresett ezzel a szereppel.

3. George Clooney a Return to Horror High-ban (1987)

A Tom Hankshez hasonlóan szintén Oscar-halmozó George Clooney is nyakig merült karrierje kezdetén a tinihorrorok világába. Miután a hollywoodi énekes-színésznő nagynénje sikerét követve ő is Los Angelesbe költözött, eleinte csak tévésorozatokban kapott epizódszerepeket. De a '80-as évek végén két hasonló című mozifilmbe, a Return of the Killer Tomatoes!-ba és a Return to Horror Highba is bekerült.

Gátlástalan termékelhelyezés és Bundesliga-séró a '80-as évekből
Gátlástalan termékelhelyezés és Bundesliga-séró a '80-as évekből

Utóbbi a hororrvígjátékok egyik méltatlanul elfeledett "olyan rossz, hogy az már jó"-típusú gyöngyszeme, ami nélkül a Sikoly 2 sem születhetett volna meg. A történet középpontjában ugyanis egy álmos amerikai kisváros, Crippen középiskolája áll, ahol 1982-ben bestiális sorozatgyilkosság zajlott le, ám a tettest azóta sem fogták el. Öt évvel később viszont egy forgatócsoport érkezik a helyszínre, hogy autentikus díszletek között készíthessenek horrort. Ám a művérrel bekent színészekből igazi hullák lesznek, amikor egy titokzatos sorozatgyilkos ritkítani kezdi a stábot... Ismerős? Naná, a Sikoly 2-ben is ugyanez történt, amikor a Döfés című horrort forgatták az első rész főhőseinek városában.

Így ölték meg George Clooneyt a Return to Horror High-ban

A 26 éves George Clooney a történet első felében szerepel: egy Oliver nevű, zsarut alakító, nagypofájú színész, akit annak rendje és módja szerint felkoncol a gyilkos. Clooney filmbéli helyzete és a mondatai viszont utólag visszanézve hihetetlenül viccesek, mivel itt pont arról ábrándozik, hogy kiszáll a gagyifilmes bizniszből, főszerepet kap egy Miami Vice-kaliberű, menő tévésorozatban, és nagy sztár lesz belőle. És pont így történt, hiszen a Vészhelyzet után A-kategóriás színészkirállyá nőtte ki magát.

4. Brad Pitt a Kivégzősben (1989)

Clooney országos cimborájának, Brad Pittnek is volt egy egyszerre csapnivaló és veszettül szórakoztató, gimis tinihorrorja, a Cutting Class, ami a magyar forgalmazótól a béna szóviccel büntető Kivégzős címet kapta. Persze Pitt '89-ben már igazi sztárnak számított: túl volt egy csomó Levi's-reklámon és Dallas-epizódon, így 12 ezer dolláros gázsit kapott ezért a horrorfilmért.

brad-pitt-cutting-class

A Kivégzős forgatókönyvírója ugyan egy elsőfilmes kezdő, Steve Slavkin volt, a rendező, Rospo Pallenberg viszont korábban olyan klasszikusok sztoriját bütykölte össze, mint a Gyilkos túra vagy az Excalibur. A profizmus itt is látszik: a Kivégzős magabiztosan vonultatja fel a tinihorrorok összes kötelező kellékét a mészárlást túlélő szűzlánytól kezdve a dögös csajokon át az olyan kreatív és véres gyilkosságokig, mint ez:

Brad Pitt a gimi jóképű sorozatgyilkosa?

A forgatókönyv ráadásul ügyesen játszik azzal, hogy a főszereplők és a nézők is sokáig a suli jóképű, különc vagányát, Brad Pittet hiszik a gyilkosnak – ez a motívum köszön vissza később a Tudom, mit tettél tavaly nyáronban is.

5. Angelina Jolie a Cyborg 2-ben (1993)

Brad Pitt abban a vicces helyzetben van, hogy elmondhatja magáról: mindkét felesége egy-egy hamisítatlan ZS-filmben kapott először igazi főszerepet. Jennifer Aniston Gyilkos koboldját korábban már bemutattuk, most Angelina Jolie sci-fijén, a Cyborg 2 – Üvegárnyékon a sor, amiben szexrobotként és bérgyilkosdroidként egyaránt bevethető, szuperdögös mesterséges intelligenciát alakított. És még csak 18 éves volt!

424135.1

Ez a filléres sci-fi a Van Damme-féle, kultikus Cyborg - A robotnő folytatása, a "szegény ember Szárnyas fejvadásza". A sztori természetesen úgy baromság, ahogy van: 2074-ben, az atomháború után éhínség és járvány tombol a Földön a nincstelenek között, a toronyházaik biztonságában élő, nagyon gazdag üzletemberek viszont továbbra is sokat seftelnek, és a részvénypiacokon(!) csinálnak a sok pénzből még több pénzt. A Pinwheel Robotics úgy próbálja kiütni nagy riválisát, a japán Kobayashi Electonicsot, hogy egy kiborgprostit küld a vezetőségnek (ő Jolie), aki majd jól felrobban szex közben(!), így a Pinwheel megszabadul a konkurenciától. A robotlány azonban fellázad a teremtői ellen, és humán szerelmével (Elias Koteas) együtt a kitaszítottak rozsdavárosában próbálja lerázni a cég bérgyilkosait.

Angelina Jolie dögös szexrobot volt 20 éve!

Jolie több interjújában is elmondta, hogy egyáltalán nem büszke erre a filmre. Az Inside the Actor's Studio tévéshow-jában például így beszélt a Cyborg 2-ről:

Csináltam egy B-kategóriás filmet, fantasztikus volt! De csak addig, amíg meg nem néztem.

A New York Timesnak pedig ezt mondta 2001-ben:

Miután megnéztem, hazamentem és hánytam egyet.

Felkeltette az érdeklődését valamelyik film?