A Fehér isten nyert Cannes-ban

feher isten3 rev marcell
2014.05.23. 19:48

Mundruczó Kornél Fehér isten című filmje nyerte az Un Certain Regard kategória fődíját a cannes-i filmfesztiválon. A film nem a hivatalos versenyprogramban indult, hanem a rendhagyóbb rendezéseket bemutató párhuzamos szekcióban, így az Arany Pálmára nem volt ugyan esélye, de a kategóriájában adható legnagyobb elismerést kapta.

A Fehér isten emellett péntek kora délután elnyerte a kutyás filmek között kiosztott Palm Dog díjat is. A rendező már a kutyás díjat is személyesen vette át, így az esti Un Certain Regard díjátadón is jelen lehetett. Úgy tudjuk, nem tudott az elismerésről, a francia forgalmazóval volt találkozója, ezért volt még fesztiválon. A rendezőt éppen egy díjazottak számára rendezett vacsorán értük el Cannes-ban, ahol megerősítette, hogy tényleg nem tudott arról, hogy díjat fog nyerni péntek este. A fesztivál szervezői csak délután háromkor keresték meg: tudni szerették volna, hogy a városban van-e még, és megkérték, hogy mindenképpen jöjjön el az esti díjátadó ceremóniára. Ez már előre jelezte, hogy az Un Certain Regard kategóriában kiosztott három díj egyikét ezek szerint megnyerte a Fehér isten, de csak ott a helyszínen szembesültek azzal, hogy a kategória fődíját nyerték. >>> Mundruczó Kornél reakciója a díjra itt

Mundruczónak nem ez az első cannes-i elismerése: 2008-ban az akkor versenyprogramban szereplő Delta a nemzetközi kritikusok Fipresci-díját kapta. 

A Fehér istent is szerették a kritikusok, ilyeneket írtak, hogy "egy allegorikus figyelmeztetés a világban mindenhol növekedő fajgyűlölet ellen(...), közeleg az idő, amikor bosszút állnak azon, aki felsőbbrendűnek tekinti magát." Meg hogy "Mundruczó Kornél eddigi legjobb filmje, egy érzelmekkel teli, technikai mestermű, amely eleinte a Lassie hazatér című történethez hasonló naiv kalandfilmként úgy tűnik, mintha nagyon eltérne a rendező korábbi munkáitól. Egészen addig, amíg a történet mitikus oldalai, nem beszélve a zsigeri erőszakról, ki nem bontakoznak." Mi a kutyák és emberek közti háborúban a kutyák pártjára álltunk

A Fehér Istennel Mundruczó Kornél hatodszorra szerepelt a Cannes-i Filmfesztivál műsorán. 

  • Fehér isten, 2014, Un Certain Regard, kategória fődíj
  • Szelíd teremtés, 2010, hivatalos versenyprogram
  • Delta, 2008, hivatalos versenyprogram, Fipresci-díj
  • Johanna, 2005, Un Certain Regard
  • Kis Apokrif, No. 2, 2004, Cinefondation (kisfilm)
  • A 78-as Szent Johannája, 2003, Rendezők Kéthete  (kisfilm)

Az Un Certain Regard kategóriában egyébként több díjat is osztanak: a fődíjat bezsebelték a magyarok, a második díj, a zsűri nagydíja a legújabb kedvenc filmünknek, Ruben Östlund Turistjának járt (eredeti címén: Force majeure). Különdíjat kapott Wim Wenders és Juliano Ribeiro dokumentumfilmje, a Salt of the Earth, ezt is szerettük. A legjobb szereplőgárda díját, a szekció nyitófilmje, az álló ovációval köszöntött Party Girl nyerte. A legjobb színész az aboriginál David Gulpilil lett a Charlie’s Country című ausztrál filmből. A zsűri elnöke Pablo Trapero argentín rendező volt, aki nagyon elégedett volt az idei mezőnnyel. Mi is. 

Jó nap volt a péntek a magyar filmeseknek: ahogyan azt korábban bejelentették, az Oscar-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos kitüntetést kapott Cannes-ban a fesztiválpalota Bunuel termében. A díjat az Angénieux alapította azzal a céllal, hogy így ismerjék el a világ filmgyártásában maradandót alkotó operatőröket. 

A fesztivál versenyprogramjának díjait, tehát az Aranypálmákat szombat este adják át, itt Szőcs Petrának és a Kivégzés című filmjének szurkolhatunk. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?