A Fehér isten nyert Cannes-ban

feher isten3 rev marcell
2014.05.23. 19:48

Mundruczó Kornél Fehér isten című filmje nyerte az Un Certain Regard kategória fődíját a cannes-i filmfesztiválon. A film nem a hivatalos versenyprogramban indult, hanem a rendhagyóbb rendezéseket bemutató párhuzamos szekcióban, így az Arany Pálmára nem volt ugyan esélye, de a kategóriájában adható legnagyobb elismerést kapta.

A Fehér isten emellett péntek kora délután elnyerte a kutyás filmek között kiosztott Palm Dog díjat is. A rendező már a kutyás díjat is személyesen vette át, így az esti Un Certain Regard díjátadón is jelen lehetett. Úgy tudjuk, nem tudott az elismerésről, a francia forgalmazóval volt találkozója, ezért volt még fesztiválon. A rendezőt éppen egy díjazottak számára rendezett vacsorán értük el Cannes-ban, ahol megerősítette, hogy tényleg nem tudott arról, hogy díjat fog nyerni péntek este. A fesztivál szervezői csak délután háromkor keresték meg: tudni szerették volna, hogy a városban van-e még, és megkérték, hogy mindenképpen jöjjön el az esti díjátadó ceremóniára. Ez már előre jelezte, hogy az Un Certain Regard kategóriában kiosztott három díj egyikét ezek szerint megnyerte a Fehér isten, de csak ott a helyszínen szembesültek azzal, hogy a kategória fődíját nyerték. >>> Mundruczó Kornél reakciója a díjra itt

Mundruczónak nem ez az első cannes-i elismerése: 2008-ban az akkor versenyprogramban szereplő Delta a nemzetközi kritikusok Fipresci-díját kapta. 

A Fehér istent is szerették a kritikusok, ilyeneket írtak, hogy "egy allegorikus figyelmeztetés a világban mindenhol növekedő fajgyűlölet ellen(...), közeleg az idő, amikor bosszút állnak azon, aki felsőbbrendűnek tekinti magát." Meg hogy "Mundruczó Kornél eddigi legjobb filmje, egy érzelmekkel teli, technikai mestermű, amely eleinte a Lassie hazatér című történethez hasonló naiv kalandfilmként úgy tűnik, mintha nagyon eltérne a rendező korábbi munkáitól. Egészen addig, amíg a történet mitikus oldalai, nem beszélve a zsigeri erőszakról, ki nem bontakoznak." Mi a kutyák és emberek közti háborúban a kutyák pártjára álltunk

A Fehér Istennel Mundruczó Kornél hatodszorra szerepelt a Cannes-i Filmfesztivál műsorán. 

  • Fehér isten, 2014, Un Certain Regard, kategória fődíj
  • Szelíd teremtés, 2010, hivatalos versenyprogram
  • Delta, 2008, hivatalos versenyprogram, Fipresci-díj
  • Johanna, 2005, Un Certain Regard
  • Kis Apokrif, No. 2, 2004, Cinefondation (kisfilm)
  • A 78-as Szent Johannája, 2003, Rendezők Kéthete  (kisfilm)
Csokornyakkendős kutyát vittek a magyarok Cannes-ba

Az Un Certain Regard kategóriában egyébként több díjat is osztanak: a fődíjat bezsebelték a magyarok, a második díj, a zsűri nagydíja a legújabb kedvenc filmünknek, Ruben Östlund Turistjának járt (eredeti címén: Force majeure). Különdíjat kapott Wim Wenders és Juliano Ribeiro dokumentumfilmje, a Salt of the Earth, ezt is szerettük. A legjobb szereplőgárda díját, a szekció nyitófilmje, az álló ovációval köszöntött Party Girl nyerte. A legjobb színész az aboriginál David Gulpilil lett a Charlie’s Country című ausztrál filmből. A zsűri elnöke Pablo Trapero argentín rendező volt, aki nagyon elégedett volt az idei mezőnnyel. Mi is. 

Jó nap volt a péntek a magyar filmeseknek: ahogyan azt korábban bejelentették, az Oscar-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos kitüntetést kapott Cannes-ban a fesztiválpalota Bunuel termében. A díjat az Angénieux alapította azzal a céllal, hogy így ismerjék el a világ filmgyártásában maradandót alkotó operatőröket. 

A fesztivál versenyprogramjának díjait, tehát az Aranypálmákat szombat este adják át, itt Szőcs Petrának és a Kivégzés című filmjének szurkolhatunk. 

Azt hittem, bebuktam a filmet, most Arany Pálmát nyerhetek