Andy Vajna szerint Magyarországon évi tíz filmre van igény

2014.05.28. 08:47

Tíz magyar nagyjátékfilmet tervez az idén mozivászonra vinni Andrew G. Vajna, aki a Napi Gazdaságnak adott interjújában azt mondta, ennél több egész estés filmre a magyar piacon nincs igény.

A Magyar Nemzeti Filmalap és annak Filmszakmai Döntőbizottsága az idén ötmilliárd forint keretösszeg felett rendelkezik, azonban ez a szám nincs kőbe vésve, jelenleg ennyire van szükség - közölte a kormánybiztos. Vajna normálisnak tartja a megítélt támogatások közötti nagyságrendi eltéréseket, mivel elmondása szerint rendkívül nagy a szórás a forgatókönyvek között.

Az elmúlt időszak legfontosabb eredményének azt tartja, hogy sikerült lábra állítani a magyar mozgóképgyártást. Mint mondta, olyan struktúrát örökölt, amelyben nem születtek filmek. Azt is kiemelte, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány által hátrahagyott adóssághegyet sikerült teljes mértékben eltüntetni.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli a gyakran százmilliókkal kistafírozott magyar filmek sokszor kedvezőtlen nézettségi mutatóit, azt válaszolta: a filmalapon nincs kényszer a ráfordítások megtérülése kapcsán. A filmalap feladata a finanszírozás és nem a profit maximalizálása. Az általuk kihelyezett források után részesednek a bevételekből, de ritkán történik meg, hogy pluszban zárnának egy projektet. Hozzátette: biztatónak tartja ugyanakkor, hogy az itthon forgatott filmek külföldi értékesítésének értéke tavaly 76 milliárd forintra ugrott a korábbi 26 milliárdról.  • Hírek
  • Hírek