Nem akarnak hazajönni a londoni magyarok

2014.06.05. 10:14

A kivándorló magyarokról forgató Menjek/Maradjak stábja tavaly októberben és decemberben forgatta a sorozat következő, londoni epizódját (az előző New Yorkban játszódott), melynek premierje 2014. június 13-án lesz a budapesti Trafóban. A Menjek/Maradjak stábja hat szereplő életét követte nyomon: a négy férfi és két nő között van szakács-vállalkozó, diák, táncosnő, orvos, zenész és egy sofőr. A szereplők kiválasztásában a stáb arra törekedett, hogy minél színesebben, ugyanakkor hűen tudja bemutatni a Londonban élő magyarok mindennapjait, személyes és általános dilemmáit. 

MENJEK/MARADJAK: LONDON Trailer - Bemutató: Trafó, 2014.06.13.

A film készítői a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetével együttműködésben egy felmérést is készítettek, amelyben 5200 Nagy-Britanniában élő magyar kérdeztek arról, hogy miért költöztek ki, hogy élnek, mik a terveik. Kiderült, hogy a megkérdezettek többsége leginkább gazdasági okokból költözött ki, többnyire az elmúlt négy év során. Szinte mindegyikük jobbnak értékeli jelenlegi helyzetét, mint amilyen Magyarországon volt, és a hazatérést is csak kevesen fontolgatják közülük.

A Londonban kutatómunkával és terepszemlével eltöltendő hét költségeinek egyharmadának, azaz 1000 fontnak az előteremtésére a filmesek egyébként annak idején  közösségi finanszírozási kampányt   indítottak, és hatalmas sikernek könyvelik el, hogy a kért összeg mintegy tíz nap alatt össze is gyűlt. 

A New York-i epizódot itt lehet megnézni

Menjek/maradjak