Nazif Mujić feladta, hazament

2014.06.05. 21:00

A tavalyi Berlinale legjobb színészének választott Nazif Mujić belefáradt a németországi tartózkodási engedélyért folytatott harcba, ezért családjával hazatért Boszniába. Ezt a  filmfesztivál szóvivője, Frauke Greiner jelentette be az MTI szerint.

Az Epizód egy vasgyűjtő életéből című filmben önmagát alakító amatőr színész családjával  novemberben ment Berlinbe, és menedékjogért folyamodott, kérelmét azonban elutasították. A boszniai cigány család a telet még Berlinben tölthette.

Ügyvédjük időközben a berlini képviselőház illetékes bizottságához fordult egy petícióval, hogy legalább a tartózkodási engedélyt kapják meg. Ezt az eljárást elégelte meg Mujić, aki családjával önként elhagyta az országot, és hazatért Bosznia-Hercegovinába.

Az Epizód egy vasgyűjtő életéből nemzetközi sikere és a díj elnyerése után Mujić azt remélte,hogy megváltozik az élete. Egy interjúban azt mondta, hogy csak egy rendes munkát szeretne; ennél többet nem vár el Boszniától annak ellenére sem, hogy a rangos díjat hozta el hazájának.

Az elismerés ellenére Nazif Mujić nem kapott több szerepet Boszniában, neve hamar feledésbe merült, rendes állást sem talált magának, továbbra is vasat gyűjtött, amiből éppen csak a kenyérre és levesre valót kereste meg családjának. A filmszerepért 1350 eurót kapott, a fesztiváldíjjal pedig egyáltalán nem járt pénzjutalom.

Danis Tanović Oscar-díjas bosnyák rendező filmje felkerült a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek kilencesre szűkített idei listájára is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?