Újra együtt forgat Eszenyi és Kern

4O5A4826 ok
2014.06.13. 15:10

Írtál már egy szép, vidám színdarabot a halálról? És regényt? Nem? Akkor te még nem vagy kész.

Ezt mondta Joseph Heller, A 22-es csapdája írója sok évvel ezelőtt Vámos Miklósnak, amikor Amerikában bemutatták őket egymásnak. Ezt adta az ötletet Vámosnak, hogy kitaláljon egy történetet a halálról, amit aztán filmre akart vinni. De hiába próbálkozott néhány rendezővel, nem akart sikerülni. Végül írt egy három oldalas novellát Halhatatlan címmel, hogy megmaradjon a történet. Ebből forgat filmet most Kern András, aki 17 évvel ezelőtt rendezett filmet utoljára. (1996-ban a Sztracsatellá-t, egy évvel későbbi A miniszter félrelép-et rendezte Koltai Róberttel közösen. Színészként utoljára 2010-ben a Halálkeringő című thrillerben láthattuk moziban.)

Gondolj rám!

Rendező: Kern András

Forgatókönyv: Kern András, Vámos Miklós

Operatőr: Ragályi Elemér

Zeneszerző: Presser Gábor

Szereplők: Kern András, Eszenyi Enikő, Rajhona Ádám, Puskás Tamás, Börcsök Enikő, Liptai Claudia, Zsurzs Kati, Elek Ferenc, Fesztbaum Béla, Cserna Antal

Költségvetés: 355 millió forint

Premier: 2015. február 

"Egyáltalán nem tudok történetet kitalálni, dialógust írni, filmet készíteni belőle talán kicsit tudok, de kitalálni egy történetet nem" - mondja Kern, aki ezért kérte meg Vámost, hogy találjon ki ő egy sztorit, amiből aztán közösen írták meg a Gondolj rám! forgatókönyvét.

Vámos szerint Kern András három foglalkozású férfit szeret játszani filmen: karmestert, pilótát és orvost. Karmester már volt a Sztracsatellában, egy pilótáról szóló filmbe meg repülőgépek kellenek, az viszont nagyon drága lenne. Így maradt az orvos. A filmben Kern egy sebészt alakít, aki többek között rákbetegeket is műt. Mindenki szereti: a családja, a barátai, a kollégái, a betegei. Egy napon aztán kiderül, hogy maga is rákos és meg fog halni. Mivel nem akarja, hogy a halála nagy fájdalmat okozzon a szeretteinek, elhatározza, hogy megutáltatja magát mindenkivel. Kern szerint a film a sötét alaphelyzet ellenére sem lesz szomorú. "Nem akar ez egy sötét film lenni, nézőbarát akar lenni, tele van sármmal és humorral".

A filmben Eszenyi Enikő játssza Kern feleségét, egy bírónőt. "Tegnap próbáltunk, és éjjel küldtem Andrásnak egy smst-t, hogy milyen jó volt újra egymással szemben ülni és kimondatni ezeket a mondatokat" - mesélte, mivel utoljára 18 évvel ezelőtt, a Sztracsatellában forgattak együtt.

- Egyre jobban köt magához. A Sztracsatellában még csak a szeretőjét játszottam, de most már a felesége vagyok.

- Igen, a következő filmben már az anyám lesz!

A filmben játszik még Liptai Claudia, akit először azt hitte, hogy Kern viccel vele, amikor szerepet ajánlott neki. "Aztán azt kérdezte tőlem, hogy lennék-e teljesen más, mint amilyen általában lenni szoktam. Naná." Kern szerint a nézők rá sem fognak ismerni Liptaira, annyira megváltoztatják a külsejét.

A zenének is fontos szerepe lesz a történetben, a főszereplő orvosnak van ugyanis egy doktorokból álló hobbizenekara. A zenekar többek között a Gondolj rám! című Presser Gábor-számot próbálja a filmben, mert Kern András karakterének az egyik nagy vágya, hogy ezt a dalt elénekelhesse, innen a film címe is. Az pedig szinte természetes volt, hogy a film zenéjét is Presser Gábor írja.

"Manapság divat a filmeket kettéosztani művészfilmekre és közönségfilmekre. A közönségfilmek azok, amiken sokat lehet nevetni. Én nem értek egyet ezzel a szétválasztással, és nem is értem. Mi egy mozifilmet szeretnénk csinálni" - tette hozzá a rendező.

A forgatás a jövő héten kezdődik Budapesten és harmincöt napig tart majd. A film 355 millió forintból készül, a támogatás fele a Magyar Nemzeti Filmalaptól van, előreláthatólag 2015. februárjában fogják bemutatni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?