Újra együtt forgat Eszenyi és Kern

4O5A4826 ok
2014.06.13. 15:10

Írtál már egy szép, vidám színdarabot a halálról? És regényt? Nem? Akkor te még nem vagy kész.

Ezt mondta Joseph Heller, A 22-es csapdája írója sok évvel ezelőtt Vámos Miklósnak, amikor Amerikában bemutatták őket egymásnak. Ezt adta az ötletet Vámosnak, hogy kitaláljon egy történetet a halálról, amit aztán filmre akart vinni. De hiába próbálkozott néhány rendezővel, nem akart sikerülni. Végül írt egy három oldalas novellát Halhatatlan címmel, hogy megmaradjon a történet. Ebből forgat filmet most Kern András, aki 17 évvel ezelőtt rendezett filmet utoljára. (1996-ban a Sztracsatellá-t, egy évvel későbbi A miniszter félrelép-et rendezte Koltai Róberttel közösen. Színészként utoljára 2010-ben a Halálkeringő című thrillerben láthattuk moziban.)

Gondolj rám!

Rendező: Kern András

Forgatókönyv: Kern András, Vámos Miklós

Operatőr: Ragályi Elemér

Zeneszerző: Presser Gábor

Szereplők: Kern András, Eszenyi Enikő, Rajhona Ádám, Puskás Tamás, Börcsök Enikő, Liptai Claudia, Zsurzs Kati, Elek Ferenc, Fesztbaum Béla, Cserna Antal

Költségvetés: 355 millió forint

Premier: 2015. február 

"Egyáltalán nem tudok történetet kitalálni, dialógust írni, filmet készíteni belőle talán kicsit tudok, de kitalálni egy történetet nem" - mondja Kern, aki ezért kérte meg Vámost, hogy találjon ki ő egy sztorit, amiből aztán közösen írták meg a Gondolj rám! forgatókönyvét.

Vámos szerint Kern András három foglalkozású férfit szeret játszani filmen: karmestert, pilótát és orvost. Karmester már volt a Sztracsatellában, egy pilótáról szóló filmbe meg repülőgépek kellenek, az viszont nagyon drága lenne. Így maradt az orvos. A filmben Kern egy sebészt alakít, aki többek között rákbetegeket is műt. Mindenki szereti: a családja, a barátai, a kollégái, a betegei. Egy napon aztán kiderül, hogy maga is rákos és meg fog halni. Mivel nem akarja, hogy a halála nagy fájdalmat okozzon a szeretteinek, elhatározza, hogy megutáltatja magát mindenkivel. Kern szerint a film a sötét alaphelyzet ellenére sem lesz szomorú. "Nem akar ez egy sötét film lenni, nézőbarát akar lenni, tele van sármmal és humorral".

A filmben Eszenyi Enikő játssza Kern feleségét, egy bírónőt. "Tegnap próbáltunk, és éjjel küldtem Andrásnak egy smst-t, hogy milyen jó volt újra egymással szemben ülni és kimondatni ezeket a mondatokat" - mesélte, mivel utoljára 18 évvel ezelőtt, a Sztracsatellában forgattak együtt.

- Egyre jobban köt magához. A Sztracsatellában még csak a szeretőjét játszottam, de most már a felesége vagyok.

- Igen, a következő filmben már az anyám lesz!

A filmben játszik még Liptai Claudia, akit először azt hitte, hogy Kern viccel vele, amikor szerepet ajánlott neki. "Aztán azt kérdezte tőlem, hogy lennék-e teljesen más, mint amilyen általában lenni szoktam. Naná." Kern szerint a nézők rá sem fognak ismerni Liptaira, annyira megváltoztatják a külsejét.

A zenének is fontos szerepe lesz a történetben, a főszereplő orvosnak van ugyanis egy doktorokból álló hobbizenekara. A zenekar többek között a Gondolj rám! című Presser Gábor-számot próbálja a filmben, mert Kern András karakterének az egyik nagy vágya, hogy ezt a dalt elénekelhesse, innen a film címe is. Az pedig szinte természetes volt, hogy a film zenéjét is Presser Gábor írja.

"Manapság divat a filmeket kettéosztani művészfilmekre és közönségfilmekre. A közönségfilmek azok, amiken sokat lehet nevetni. Én nem értek egyet ezzel a szétválasztással, és nem is értem. Mi egy mozifilmet szeretnénk csinálni" - tette hozzá a rendező.

A forgatás a jövő héten kezdődik Budapesten és harmincöt napig tart majd. A film 355 millió forintból készül, a támogatás fele a Magyar Nemzeti Filmalaptól van, előreláthatólag 2015. februárjában fogják bemutatni.